Vak: Signalen en interventies - Jeugd credits: 5

Vakcode
TPVB19SIGINT
Naam
Signalen en interventies - Jeugd
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Sikkema
Werkvormen
  • Werkcollege
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8).

Voor het schrijven van het adviesrapport wordt eveneens een beroep gedaan op Praktijkgericht onderzoeken (leeruitkomst 7) , Professioneel werken (leeruitkomsten 11 en 14); E.2 Kritisch brongebruik  en E.5 Helder redeneren 

Niveau per leeruitkomst:

deels inleidend, deels verdiepend

Cursusleeruitkomst:
  1.  De student legt uit hoe jeugdhulp en jeugdhulpverlening in Nederland is georganiseerd aan de hand van onder andere de jeugdwet en de wet passend onderwijs en kan een verband leggen met kinderrechten.
  2. De student legt van ten minste drie organisaties die in de uitvoering van zorg aan jeugd een sleutelrol spelen uit wat de belangrijkste doelstellingen en werkzaamheden zijn op het gebied van die zorg op welke wijze zorg wordt gesignaleerd en legt van ten minste drie in betreffende organisaties gebruikte interventies uit wat het doel, de werking en de effectiviteit van de interventie is.
  3. De student beschrijft van ten minste drie interventies met betrekking tot opvoedingsondersteuning in het gezin wat het doel, de werking en de effectiviteit van de interventie is en op welke wijze de vraag in kaart wordt gebracht. De student beschrijft het gezin hierbij als systeem te en beschrijft een (met literatuur en argumenten) pedagogische visie.
  4. De student legt uit hoe binnen passend onderwijs ondersteuning in de klas, in de school en buiten de school is georganiseerd en beschrijft van ten minste drie interventies wat het doel, de werking en de effectiviteit aan de interventie is en op welke wijze de vraag in kaart wordt gebracht.
  5. De student voert zelfstandig een verkennende literatuurstudie uit op een zelfbedacht vraagstuk op het gebied van ‘Gezond opgroeien’ en verwerkt dit in een adviesrapport met daarin opgenomen passende (bestaande of zelf ontworpen) interventies. 

Inhoud

In de cursus Signalen en Interventies doet de student kennis op van de context waarbinnen de Toegepast Psycholoog signaleert en op basis van signalen passende interventies adviseert.

Context
In de cursus is aansluitend op onder andere de cursus Leefwerelden van jongeren en de cursus Participatie en Rehabilitatie aandacht voor de ‘thuissituatie’, ‘de nabije omgeving / wijk’, ‘het onderwijs’, ‘vrije tijdsbesteding’ en ook de 'sociale kaart’ komt aan bod. Relevante wet en regelgeving (Jeugdwet en wet passend onderwijs) zijn eveneens onderdeel van de cursus en voor iedere context wordt ingegaan op in betreffende context bruikbare en veel gebruikte signaleringsinstrumenten en interventies.

Signalen
De student maakt kennis met een aantal vragenlijsten en observatiemethoden die kunnen worden ingezet in de verschillende contexten. Ook kennis van ‘systemen’ wordt hierbij als belangrijk onderwerp gezien alsmede kennis van verwijzingsystematiek in het werkveld.

Interventies
In deze cursus komt een breed scala aan bestaande interventies aan bod en krijgt de student inzicht in welke interventies passend zijn voor welke vraagstukken.

Bij de cursus Ontwikkelingsproblematiek heeft de student kennis opgedaan over ontwikkelingspsychopathologie en geleerd over kenmerken, prevalentie, risicofactoren, beschermende factoren en mogelijke interventies. In vervolg op die cursus krijgt de student nu als opdracht om zelfstandig een literatuuronderzoek te verrichten naar een zelfgekozen vraagstuk op het gebied van ‘gezond opgroeien’. Mogelijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld: (cyber)pesten, kindermishandeling, transseksualiteit, het bevorderen van veerkracht. De student verdiept zich hiervoor in het vraagstuk zelf, legt de link naar de ontwikkeling van kinderen en jongeren en stelt adviezen op om de ontwikkeling op dit vlak zo optimaal en gezond mogelijk te laten verlopen. Hierbij kan het zowel gaan om het stimuleren van de gezonde ontwikkeling als het voorkomen van problemen en het vroegtijdig ingrijpen en bijsturen bij reeds ontstane problemen. De adviezen met betrekking tot interventies, komen sluiten aan bij de beschreven risico- en beschermde factoren, de doelgroep en de vraag.


Bijzonderheden:
Het is zeer wenselijk dat aan de actieve participatie van Leefwerelden van jongeren is voldaan. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de cursuseigenaar. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies