Vak: Progressiegericht coachen credits: 3

Vakcode
TPVB19TOC
Naam
Progressiegericht coachen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
E.J. Bosloper
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Beïnvloeden van gedrag (leeruitkomst 5), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)


Niveau per leeruitkomst:
leeruitkomst 5: verdiepend
leeruitkomst 8: verdiepend


Cursusleeruitkomsten:
De student
1 concretiseert in gesprek met de cliënt de vraag
2 past in coaching- /begeleidingssituatie basis gesprekstechnieken en coaching vaardigheden toe
3 sluit hierbij aan / stemt hierbij af op de specifieke situatie en cliënt
4 kent het progressiegerichte coachingsmodel
5 past progressiegerichte coachingstechnieken toe
 
met als doel dat de coachee een duidelijker beeld heeft van wat hij wil en (concrete) ideeën heeft van wat zijn volgende stap is.


Als de student zich goed voorbereidt, de stof bijhoudt en serieus meedoet in de les, is een periode van 8 weken voldoende om de eerste beginselen van deze methode onder de knie te krijgen. Voldoende inspanning tijdens dit blok is dan ook noodzakelijk voor het met succes afronden van deze cursus.


 

Inhoud

Als toegepast psycholoog ben je bekwaam in het beïnvloeden van gedrag; je wilt anderen kunnen begeleiden bij een vraagstuk of dilemma met als doel dat de ander verder geholpen wordt in de richting die hij/zij zelf wenst; coachen. Deze cursus geeft je hiervoor handvatten.
 
In een breder perspectief is communiceren en intermenselijk contact een van de kwaliteiten van jou als toegepast psycholoog. Hoe jij een ander benadert en hoe jij een vraag stelt en iets onderzoekt, heeft effect op het resultaat. In deze cursus word je bewust van de wijze van onderzoeken en contact maken. Je zult dit bewustzijn en de vaardigheden die je hier opdoet naast het persoonlijk begeleiden van mensen ook zeer goed kunnen gebruiken in je rol als adviseur, als trainer, in gesprekken met opdrachtgevers, collega’s en buiten je werk bijvoorbeeld met familie en vrienden. Je leert met deze cursus nog beter constructief met elkaar te communiceren.
 
De training Progressiegericht Coachen bouwt voort op de vaardigheden van Psychologische Gespreksvoering in jaar 1. Daarnaast gaan we er van uit dat je de basis van het leiden en voeren van een rollenspel en het geven van feedback bezit.
 

Doel van de cursus

In algemene zin is het doel van deze cursus het vergroten van kennis van verschillende vakgebieden van de psychologie, het vergroten van inzicht in eigen gedrag en dat van anderen en het aanleren van vaardigheden om gedrag van anderen te beïnvloeden. In deze cursus staat de competentie ‘beïnvloeden van gedrag in een één op één situatie’ centraal. Het doel van progressiegericht coachen is om zelf betekenisvolle progressie te bereiken in het op een progressiegerichte manier voeren van één op één gesprekken met cliënten, klanten, patiënten of medewerkers. Je kunt uitleggen waarom je progressie betekenisvol is en je kunt ook aantonen aan de hand van gesprekken die je gevoerd hebt dat je progressie hebt gemaakt.
 
 
 
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies