Vak: Kansengelijkheid in werk en onderwijs credits: 4

Vakcode
TPVB21PAR
Naam
Kansengelijkheid in werk en onderwijs
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van der Velde
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Kansengelijkheid in werk en onderwijs - digitale toets - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8).

Niveau leeruitkomst:
Verdiepend


Cursusleeruitkomst:
  1. De student beschrijft kansenongelijkheid en het ontstaan hiervan aan de hand van sociologische theorieën.
  2. De student legt met behulp van psychologische theorieën uitl wat het effect van kansenongelijkheid kan zijn op de (mentale) gezondheid.
  3. De student neemt een kritische en onderzoekende houding aan ten aanzien van (beleids)oplossingen van maatschappelijke vraagstukken rondom kansengelijkheid.
  4. De student legt uit hoe Rehabilitatie en Herstel ingezet kunnen worden ter bevordering van de kansengelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.
  5. De student legt uit hoe je in het ontwerp voor een psychologisch onderzoek of assessment rekening kan houden met de achtergrond van individuen om zo kansengelijkheid te vergroten.
  6. De student legt uit hoe je als werkcoach iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kan begeleiden naar werk.

Inhoud

Kansengelijkheid is een belangrijk maatschappelijk thema dat zowel in Nederland als internationaal op de agenda staat. Bij kansengelijkheid staat o.a. centraal dat onderwijs en waardig werk voor iedereen toegankelijk moet zijn ongeacht je achtergrond, beperking of andere factoren.
Als Toegepast Psycholoog kan je in verschillende werkvelden een belangrijke bijdrage leveren aan kansengelijkheid. Zo kan je als coach mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan of als studentenbegeleider een student met een depressie ondersteunen bij het volhouden van zijn/haar opleiding. Je kan als Toegepast Psycholoog je kennis over gedragsbeoordeling en gedragsbeïnvloeding inzetten, maar het is ook van belang dat je je realiseert dat je kansengelijkheid niet alleen vanuit het individu kan bekijken. Alleen denken “X heeft een depressie en komt daardoor moeilijk aan het werk” is vaak een te beperkte gedachte. Kansengelijkheid is namelijk complex en om tot goede interventies te komen moet je ook de omgeving waarin iemand is opgegroeid en functioneert meenemen.
In deze cursus verdiep je je in het thema kansengelijkheid in het algemeen, en op twee thema’s in het bijzonder: gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Je leert kansengelijkheid te beschrijven vanuit (sociaal) psychologische en sociologische theorieën. Daarnaast leer je hoe je als Toegepast Psycholoog aan de hand van deze kennis in het werkveld aan de slag kan gaan met het vergroten van de kansengelijkheid.
 
Bijzonderheden:
Actieve participatie bestaat uit het volgen en afronden van een e-module over begeleid leren.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies