Vak: Professioneel werken credits: 5

Vakcode
TPVB21PROW
Naam
Professioneel werken
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
C.J. de Wolff
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Portfolio - Portfolio assessment
  • Professioneel werken - digitale toets - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Reflectieopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

E. Professioneel werken: E.1 Interdisciplinair en (inter)nationaal samenwerken en E.4 Ethisch sensitieve handelswijze en D. Ondernemend werken

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursusleeruitkomsten:
Het programma ‘Professioneel werken’ bestaat uit drie onderdelen en vindt plaats binnen het ‘Keuzesemester I’:

  1. Beroepsethiek 
  2. Week van de diversiteit
  3. Ondernemend werken
Cursusleeruitkomsten Beroepsethiek:
  1. De student benoemt de ethische begrippen en theorieën die relevant zijn voor de psychologische beroepspraktijk;
  2. De student herkent ethische dilemma’s in de theorie, het onderzoek en de toepassing van de psychologie;
  3. De student analyseert ethische dilemma’s en daarbij:
    • …beschrijft de student de gevolgen van zijn keuzes voor directbetrokkenen en de samenleving;
    • …gebruikt de student de professionele codes (de NIP-code en de NBTP-code) en de gedragscode wetenschappelijke integriteit bij zijn afwegingen in het beroepsethische probleem;
    • …beoordeelt de student vanuit het perspectief van verschillende normatieve theorieën wat in een beroepsethisch dilemma de juiste keuzes zijn;
    • …toont de student respect voor ieders achtergrond, normen en waarden en kenmerken;
    • …maakt de student op basis van de analyse goed onderbouwde keuzes.
De leeruitkomsten gaan over het herkennen, analyseren en evalueren van morele dilemma’s in de beroepspraktijk: analyseren van de ethische aspecten van een situatie in de beroepspraktijk en van de belangen en waarden die hierbij relevant zijn, evalueren van mogelijke handelingsalternatieven voor de beroepsbeoefenaar en creëren van goed beargumenteerde handelingsvoorstellen.

Cursusleeruitkomsten Week van de diversiteit:
  1. De student werkt op een constructieve manier teamgericht samen met internationale studenten;
  2. De student werkt op een constructieve manier samen en vergaart informatie in een multidisciplinaire samenleving.

Cursusleeruitkomsten Ondernemend werken:
  1. De student benoemt wat zijn persoonlijke kwaliteiten, verbeterpunten en voorkeuren zijn;
  2. De student maakt gebruik van meerdere kanalen om een geschikte stageplek of afstudeeropdracht te vinden;
  3. De student profileert zichzelf als toegepast psycholoog.

Inhoud


Het programma ‘Professioneel werken’ bestaat uit drie onderdelen en vindt plaats binnen het ‘Keuzesemester I’:
  1. Beroepsethiek 
  2. Internationale week
  3. Ondernemend werken
1. Programma Beroepsethiek
Elke (toegepast) psycholoog krijgt vroeg of laat met ethische kwesties te maken. Het kan dan om grote morele problemen gaan. Wat moet een coach doen als zijn mannelijke cliënt vertelt dat hij zijn ex in elkaar gaat slaan? Moet hij dan naar de politie gaan of moet hij de informatie geheim houden? Maar het kan ook om kleine morele vragen gaan. Als een tevreden trainingsgroep de trainer een bos bloemen aanbiedt na de laatste training, mag hij die dan aannemen? En hoe zit het dan als ze hem vragen om, op hun kosten met hen uit eten te gaan? Ook tijdens de studie kun je in aanraking komen met ethische vragen: is het verantwoord om te leren hoe je een test afneemt, door te oefenen op een bekende? Mag je een onderzoek doen als de proefpersoon niet volledig geïnformeerd is over de bedoelingen van de onderzoeker?
Een (toegepast) psycholoog die zich bewust is van de morele vragen in zijn beroep, herkent die vragen als hij ze tegenkomt. Hij kan vervolgens deskundigheid op dit vlak ontwikkelen, zodat hij de morele problemen ook aan kan pakken. In dit programma krijg je verschillende instrumenten aangereikt om zorgvuldig na te denken over morele vragen in de beroepspraktijk en om daar goed beargumenteerde oplossingen voor te vinden. Op die manier kunnen je het beroep verantwoord uitoefenen.

2. Programma Week van de diversiteit
In de eerste week van blok 3.2 staat de 'Week van de Diversiteit' gepland. Voor dit programma zijn verschillende opties mogelijk, waaruit de student er één kiest. De definitieve opties worden elk jaar op BlackBoard weergegeven, maar zien er in grote lijnen als volgt uit:

Optie 1: Het volgen van de Week van de Diversiteit op de Hanzehogeschool Toegepaste Psychologie
Deze week duurt van maandagmiddag t/m vrijdagochtend. De voertaal is Nederlands. Tijdens deze week staat het kijken buiten de eigen kaders en het bewust worden van het leven van andere mensen, centraal. We willen bewustwording stimuleren door middel van het ontmoeten van mensen met een andere achtergrond en het uitwisselen van kennis en ervaringen. We zullen dit doen door middel van een gevarieerd programma dat onder andere bestaat uit verschillende lezingen, verschillende workshops, diverse excursies, ontmoet een levend boek, stadswandeling en nog veel meer leuks! 

Optie 2: Het maken van een documentaire
Binnen deze optie gaan studenten in een groepje aan de slag met een onderzoek naar een intercultureel vraagstuk. De uitkomsten hiervan zullen ook gepresenteerd worden aan alle studenten die het programma onder optie 1 volgen in de vorm van een documentaire. 

Optie 3: Portfolio-opdracht
De student gaat individueel aan de slag met een intercultureel thema. Hij bestudeert een aantal bronnen uit de relevante vakliteratuur (boeken, wetenschappelijke artikelen, e.d.), houdt een aantal interviews en schrijft op basis hiervan een essay. 

3. Programma Ondernemend werken
Het programma bestaat uit een bijeenkomst en een online module. In een werkcollege onder begeleiding van de studieloopbaanbegeleider zal aan de hand van oefeningen, opdrachten en gesprekken de student een beter beeld krijgen wat hij kan, wat hij wil, en hoe hij dat kan bereiken. Het in kaart brengen van het eigen netwerk en hoe hier gebruik van te kunnen maken, is tevens een belangrijk onderdeel van het programma. In de online module werkt de student aan profilering van zichzelf als (toekomstig) TP-professional. Op deze wijze werkt de student ook aan het vinden en bemachtigen van de gewenste stageplaats. Aan het eind van het semester moet de student kunnen aantonen hoe hij gewerkt heeft aan de doelstellingen (zie cursusleeruitkomsten) en wat dit de student heeft opgeleverd in een verslag. De student toont aan in staat te zijn om op reflectieve wijze zich professioneel te ontwikkelen.

Bijzonderheden:
Voor de omschrijving van de Actieve Participatie, zie hiervoor de SHL.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies