Vak: Positieve Psychologie credits: 4

Vakcode
TPVB22POSPSY
Naam
Positieve Psychologie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
C.J. de Wolff
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Positieve Psychologie - digitale toets - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11)
 
Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursus leeruitkomsten:

  1. De student geeft de definitie van gangbare begrippen en theorieën uit de positieve psychologie en herkent deze in alledaagse situaties. 
  2. De student legt uit op basis van wetenschappelijke bevindingen hoe de diverse thema’s en subthema’s uit het PERMA model samenhangen met welbevinden. 
  3. De student zet de resultaten vanuit wetenschappelijke artikelen om naar waardevolle, bruikbare toepassingsmogelijkheden voor een positief psychologisch vraagstuk.
  4. De student past concepten uit de positieve psychologie toe ter bevordering van zijn/haar eigen of andermans welbevinden. 




 

Inhoud

Tijdens deze cursus maakt de student kennis met de positieve psychologie. Centraal staan diverse thema's uit het PERMA model (positive emotions, engagement, relationships, meaning and accomplishment) en daarbij horende toepassingen. 
Elke lesweek leest de student een deel van het boek en voert hij zelf gekozen individuele toepassing(en) uit. Het doel is om zelf te ervaren welke invloed de toepassing op het welbevinden van de student heeft. Hierover schrijft de student korte reflecties in een dagboek.

Tijdens de werkcolleges wordt aandacht besteed aan:
- ervaringen met de (individuele) toepassingen
- de achterliggende theorie
- praktische interactieve opdrachten in de klas.
- voor- én nadelen van de toepassingen
Verder presenteren studenten in de werkcolleges aanvullende theoretische artikelen, al dan niet in combinatie met een toepassing/opdracht. 
De toetsing bestaat uit het dagboek en een presentatie tijdens een werkcollege.


Tijdens de cursus positieve psychologie geldt voor vier van de zes werkcolleges een verplichte aanwezigheid en goede voorbereiding. Indien de student niet aan de actieve participatie heeft voldaan dan moet de cursus in een volgend studiejaar herkanst worden.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies