Vak: Gedragsbeïnvloeding bij Samenlevingsvraagstukken credits: 5

Vakcode
TPVH7MPV
Naam
Gedragsbeïnvloeding bij Samenlevingsvraagstukken
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Beeksma
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Praktijkgericht onderzoeken (leeruitkomst 7), Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11)


Niveau per leeruitkomst:
Praktijkgericht onderzoeken, Ondernemend werken en Kritisch brongebruik: gevorderd


Cursusleeruitkomsten:
  • De student geeft advies op basis van het werkmodel van Buunk & Dijkstra voor een gedragsinterventie bij een daadwerkelijk probleem uit de praktijk. (Praktijkgericht onderzoeken)
  • De student koppelt psychologische theorie(ën) aan een daadwerkelijk bestaand probleem uit de praktijk om (on)gewenst gedrag te beschrijven en analyseren. (Kritisch brongebruik)
  • De student voert onder begeleiding een veldonderzoek uit onder de doelgroep ter onderbouwing van een advies voor een gedragsinterventie. (Praktijkgericht onderzoeken).
  • De student legt op proactieve wijze uit aan de opdrachtgever wat haar professionele deskundigheid als Toegepast Psycholoog is bij een afgebakende casus. (Ondernemend werken)

Inhoud

In deze cursus werken studenten in een groep aan een beroepsopdracht. De opdracht is om een adviesnota te schrijven voor de opdrachtgever en deze te presenteren aan de opdrachtgever. In de adviesnota beschrijft de groep het probleem dat de opdrachtgever heeft, analyseert het probleem op basis van een (sociaal)psychologische theorie en eigen (meestal kwalitatieve) gegevensverzameling en voorziet de opdrachtgever van een advies voor een interventie.

Deze cursus richt zich op de eerste drie stappen (probleemstelling, diagnose, plan) van de praktijkcyclus voor toegepast onderzoek (van Strien, 1986). Het zwaartepunt zal liggen op de diagnose van het probleem en het vinden van een daar logisch op aansluitende interventie. Het formuleren van een probleemstelling gebeurt aan de hand van een probleem-verhelderend gesprek met de opdrachtgever. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan naar de situatie door middel van literatuur- en veldonderzoek, de resultaten hiervan monden uit in een procesmodel. Ook het bedenken van een interventie zal behandeld worden door een voorstel voor deze interventie op te nemen. Het eindresultaat wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever.

De relatie met andere studieonderdelen
De integrale leerlijn gedragsbeïnvloeding bij samenlevingsvraagstukken (GBS) bouwt voort op alle voorgaande integrale cursussen. Studenten hebben geleerd om methodisch, volgens een vooraf vastgesteld stappenplan vanuit een vraag van de opdrachtgever te komen tot een beroepsproduct. Bij dit project wordt gewerkt volgens de stappen van het werkmodel dat beschreven wordt in Buunk en Dijkstra (2014) Sociale Psychologie & Praktijkproblemen. Van Probleem naar Oplossing. Ervaring met het toepassen van onderdelen van dit boek hebben studenten opgedaan in de cursus “proces en probleemanalyse”. Bij dit project worden alle stappen van het werkmodel gevolgd.

De training “Adviseren” die ook dit blok wordt aangeboden, heeft een sterke relatie met de integrale opdracht GBS. In de vaardighedenleerlijn oefent men met onder andere de intake met de opdrachtgever en het overtuigend presenteren van het advies. 

Door het vak “participatie en rehabilitatie” in de conceptuele leerlijn krijgt de student kennis en inzicht in de problematiek van mensen die moeite hebben met het deelnemen aan de samenleving. De student maakt kennis met methoden om deze groep mensen meer te betrekken. Dit vak kan afhankelijk van de doelgroep die onderzocht wordt een sterke relatie hebben met het project GBS.

Hetzelfde geldt voor het vak “gedragsbeïnvloeding” in de conceptuele leerlijn. Bij dit vak heeft de student kennis opgedaan over de manier waarop gedrag in verschillende situaties beïnvloed wordt en beïnvloed kan worden. Zowel tijdens de probleemanalyse (hoe ontstaat het gedrag?) als bij het bedenken van een interventie (hoe kan dit gedrag aanpast worden?) is de stof die hier behandeld wordt van belang. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies