Vak: Proces- en probleemanalyses credits: 2

Vakcode
TPVP17PPA
Naam
Proces- en probleemanalyses
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Kingma-Turkstra
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

 
Praktijkgericht onderzoeken (leeruitkomst 7), Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11), Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau
Inleidend
 
Cursusleeruitkomsten
 
In groepsverband: 

1) beschrijft de student op systematische wijze een psychologisch praktijkprobleem aan de hand van een model en komt daarmee tot een heldere probleemstelling en eindvariabele. (Praktijkgericht onderzoek) 

2) beschrijft de student naar aanleiding van de probleemstelling op een duidelijke en verantwoorde wijze hoe het psychologische praktijkprobleem geanalyseerd wordt. (Praktijkgericht onderzoek) 

3) verklaart de student (on)gewenst gedrag door het psychologische praktijkprobleem te koppelen aan wetenschappelijke literatuur en psychologische theorieën. (Praktijkgericht onderzoek) 

4) verbindt de student de directe en indirecte verklaringen voor het (on)gewenste gedrag op logische wijze met elkaar in een procesmodel en legt deze verbindingen op basis van een correcte onderbouwing uit. (Praktijkgericht onderzoek) 

Individueel:

5) benoemt de student kansen voor het beïnvloeden van het (on)gewenste gedrag en adviseert wat voor type interventie ingezet kan worden om minimaal één verklaring uit het procesmodel te beïnvloeden. (Ondernemend werken)

Inhoud

Gedurende deze cursus leren studenten om aan de hand van wetenschappelijke literatuur en theorieën uit verschillende richtingen van de psychologie (bijv. sociale psychologie, gezondheidspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie etc.), een praktijkprobleem dat te maken heeft met (on)gewenst gedrag te analyseren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het werkmodel van Buunk en Dijkstra (2014). Studenten leren een probleembeschrijving en een procesmodel te maken bij een probleem uit de praktijk. Op gestructureerde wijze leren de studenten het probleem overzichtelijk in kaart te brengen. In groepsverband wordt hier een verslag over geschreven. Ook leren studenten welke methoden en technieken gebruikt kunnen worden om de factoren van het gedrag te beïnvloeden. Individueel bedenkt de student een interventie advies die past bij het probleem. 

Naast het maken van een groepsverslag en het (individueel) bedenken van een interventie, is het voor het afronden van deze cursus belangrijk om bij minimaal drie van de vijf werkcolleges aanwezig te zijn en dat de student zich houdt aan de gemaakte afspraken over de samenwerking met andere studenten. Als er niet is voldaan aan de actieve participatie, dan kan de student dit onderwijsonderdeel niet afronden en zal hij/zij dit in een volgend studiejaar moeten herkansen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies