Vak: Psychologie Basiskennis credits: 2

Vakcode
TPVP20ONTW
Naam
Psychologie Basiskennis
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Drukker
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)

Niveau per leeruitkomst:
Inleidend

Cursusleeruitkomst:
  1. De student legt de gangbare concepten, modellen en perspectieven uit de ontwikkelingspsychologie uit.
  2. De student gebruikt concepten, modellen en perspectieven uit de ontwikkelingspsychologie om voorbeelden uit de praktijk te geven en te verklaren.

Inhoud

In deze cursus maakt de student kennis met de ontwikkelingspsychologie.
Ontwikkelingspsychologie bestudeert de ontwikkelingen die de mens doorloopt en houdt zich onder andere bezig met vraagstukken als "hoe verloopt de ontwikkeling van het denken?", "hoe kunnen faalangstige kinderen het best begeleid worden?" en "hoe kan typisch pubergedrag verklaard worden?" In deze cursus worden de verschillende fasen in de lichamelijke, cognitieve en sociale- en persoonlijkheidsontwikkeling van conceptie tot en met de adolescentie behandeld.
Belangrijke ontwikkelingspsychologische theorieën van onder andere Freud, Piaget, Kohlberg en Erikson komen aan bod, maar ook wordt ingegaan op de invloed van de omgeving en cultuur op de ontwikkeling. De (online) hoorcolleges dienen als aanvulling op de theorie. In de werkcolleges wordt de theorie gekoppeld aan praktische opdrachten en oefeningen.
Aangezien het merendeel van de vakliteratuur van de psycholoog in het Engels gepubliceerd is, zal tijdens deze cursus de Engelse woordenschat met betrekking tot het deelgebied ontwikkelingspsychologie uitgebreid worden. Een woordenlijst met keywords wordt aangeleverd en kennis van deze keywords wordt getoetst tijdens het tentamen.




 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies