Vak: Bachelorscriptie Voeding en Vitaliteit credits: 30

Vakcode
VDVH14VVB
Naam
Bachelorscriptie Voeding en Vitaliteit
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Miedema
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Hoorcollege
  • Intervisie
Toetsen
  • Bachelor Scriptie Voeding en Vitaliteit - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Communicatie
 
1.             De student communiceert - zowel mondeling als schriftelijk – helder, eenduidig en correct met medestudent, docentbegeleider en andere betrokkenen (2.1);
 
Samenwerking
 
2.            De student werkt op effectieve wijze samen met medestudenten en professionals (2.2).
 
 
Onderzoek
 
  1. De student analyseert een probleem van een opdrachtgever uit het werkveld - een probleem op het gebied van gezondheidbevordering uit de praktijk van een diëtist of gezondheidsprofessional - en formuleert een doelstelling en een onderzoeksvraag in overleg met en aansluitend bij de vraag van de opdrachtgever (vraagarticulatie) (2.4);
  2. De student ontwerpt een praktijkgericht onderzoek en kiest daarbij passende instrumenten (2.3; 2.5);
  3. De student selecteert op basis van de levels of evidence relevante informatie uit de wetenschappelijke literatuur of beroepspraktijk en onderbouwt hiermee gemaakte keuzes in het onderzoeksproces (2.3; 2.5);
  4. De student analyseert de in het praktijkgericht onderzoek verkregen resultaten (2.6);
  5. De student  interpreteert de resultaten, formuleert conclusies en geeft aanbevelingen aan het werkveld (2.7);
  6. De student bepaalt op basis van daarvoor bestaande procedures of het praktijkgericht onderzoek moet worden voorgelegd aan een ethische commissie (2.8). 


Management en organisatie
1.   De student organiseert de werkzaamheden adequaat en past de planning, indien nodig en in overleg, aan (2.15);
 
 
Professionaliteit
 
  1. De student vertaalt de resultaten van het praktijkonderzoek in een beroepsproduct en een presentatie aan het werkveld (2.22)
  2. De student demonstreert een kritische grondhouding ten aanzien van het eigen vakgebied en de beroepspraktijk, verwoordt haar / zijn mening en vertaalt deze naar alternatieven voor de beroepspraktijk (2.24). 
Internationalisering
  1. De student schrijft een correcte Engelse samenvatting van de scriptie (T1 en T2);
  2. De student past internationale ontwikkelingen binnen eigen beroepspraktijk toe (I1).

Inhoud

De studenten werken een in de praktijk voorkomende vraag- of probleemstelling uit op een systematische manier, ontwikkelen een beroepsproduct en onderbouwen dit door relevante literatuur en/of onderzoek. 
De bachelorscriptie wordt in principe in tweetallen uitgevoerd. De opdracht is afkomstig van een externe opdrachtgever. Bij de bachelorscriptie ligt het accent op toegepast onderzoek doen en het schrijven van een verslag daarover. Het onderzoek betreft een probleem op het gebied van gezondheidsbevordering uit de praktijk van een diëtist of een gezondheidsprofessional.
 
Het studieonderdeel 'bachelorscriptie' bestaat uit 2 fases: de fase van de onderzoeksopzet en de fase van de bachelorscriptie. De onderzoeksopzet wordt in de eerste vier weken van het semester opgesteld. De onderzoeksopzet wordt beoordeeld met een GO of een NO GO. Bij een GO mogen de studenten het semester vervolgen.

Studenten hebben de mogelijkheid de bachelorscriptie en de majorstage op één praktijkadres te combineren. De tijd wordt verdeeld over beide studieonderdelen. De planning gaat in overleg. De student schrijft de bachelorscriptie eventueel alleen.  De beoordeling van beide onderdelen is hetzelfde als in de situatie dat de studieonderdelen achtereenvolgens worden doorlopen. De begeleiding door een docent van de opleiding zal worden gecombineerd.
 
Verslag (scriptie; duo) 50%
Verdediging (met poster en pitch; individueel) 50%
Beide onderdelen moeten minimaal met een 5,5 beoordeeld zijn voor een voldoende op dit studieonderdeel. 
 
Combi traject met majorstage

Studenten hebben de mogelijkheid de bachelorscriptie en de majorstage op één praktijkadres te combineren. De tijd wordt verdeeld over beide studieonderdelen. De planning gaat in overleg. De student schrijft de bachelorscriptie eventueel alleen. De beoordeling van beide onderdelen is hetzelfde als in de situatie dat de studieonderdelen achtereenvolgens worden doorlopen

Instapvoorwaarden
Voor aanvang van de studieonderdelen van jaar 4 (bachelorscriptie en majorstage) dient de student jaar 2 en blok 3.1 en 3.2 te hebben afgerond, met uitzondering van 2 keuzemodules en 1 ander studieonderdeel. De student moet dus minstens 74 EC's in de hoofdfase van de opleiding Voeding en Dietetiek hebben behaald. Het ontbrekende studieonderdeel dient voor aanvang van het opvolgende studieonderdeel (majorstage of bachelorscriptie) te zijn behaald. Dit laatste geldt niet voor de keuzemodules.
Indien de student wil starten met een majorstage Voeding en Zorg, mag het ontbrekende studieonderdeel niet de interne stage (VDVB17IST) zijn.

Indien de student de bachelorscriptie studieonderdeel in het buitenland doet gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
-           een van de keuzemodules in jaar 2 of 3 dient de keuzemodule Crossing Borders (VDVH16KCB) te zijn.
-           Student dient een schriftelijk verzoek in bij de SLB-er waarin hij/zij motiveert waarom hij/zij dit studieonderdeel in het buitenland wil doen en waarom hij/ zij meent hiervoor geschikt te zijn.
-           De SLB-er overlegt met de student of dit studieonderdeel in het buitenland past in zijn / haar situatie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies