Vak: Kennis verwerven en onderzoek doen Vetten credits: 5

Vakcode
VDVP20KVOV
Naam
Kennis verwerven en onderzoek doen Vetten
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Lejeune
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Portfolio assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student verzamelt, m.b.v. lessen en aangereikte literatuur, voldoende informatie voor de uitwerking van het vraagstuk en op het gebied van koolhydraten, interpreteert en past deze informatie correct toe.

Inhoud

Competentie: Kennis verwerven en onderzoek doen – niveau 1 – Koolhydraten, kwantitatief onderzoek

Kennisonderwerpen:
KH-behoefte, onderscheid suikers, zetmeel, vezel, alcohol in relatie tot gezondheid, voedingsrichtlijnen voor macronutriënten en vezel, KH/suiker/vezel inname in NL, glycemische index, glycemische last, effect voedsel op microbioom, voeding in verschillende levensfasen. Productkennis, relevante voedingsclaims, granen productkennis en graanproducten, voedselketen, duurzaamheid. Vezelverrijkt, obstipatie, diarree, Bristol Stool Chart. Mono- di- en polysachariden, afbraak en metabolisme van KH, functie van KH in het lichaam. 
Energie huishouding in de cel, vertering en afbraak van KH, glucose homeostase, fermentatie van vezels, darmgezondheid, obstipatie, microbioom. motivatie tot gedragsverandering, emotie en psychische stoornissen
 receptuur, voedingswaarde, nevo.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies