Vak: Diagnostiek en behandeling 3 credits: 5

Vakcode
ANLM23DB3
Naam
Diagnostiek en behandeling 3
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E. Pruntel-Sleijster
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Onderwijs
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Simulatie
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Verslaglegging - Professioneel product

Leeruitkomsten

Behandelrelatie 
De verpleegkundig specialist bouwt in een gesimuleerde setting een gelijkwaardige behandelrelatie op met zorgvragers en hun naasten op basis van samenwerking en vertrouwen en rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden. Indicatoren: 
  1. De verpleegkundig specialist demonstreert gespreksmethoden/technieken/modellen (onder andere anamnesegesprek, beleidsgesprek, motiverende gespreksvoering, gezamenlijke besluitvorming, slechtnieuwsgesprek, levenseindegesprek, presentietheorie), gebaseerd op relevante communicatietheorieën en passend bij de situatie van de zorgvrager (psychische en lichamelijke gezondheid, culturele achtergronden, verschillende levensfasen, waarden en normen, geletterdheid). 
  2. De verpleegkundig specialist demonstreert met een toenemende complexiteit affectieve (onder andere congruentie, echtheid, acceptatie, betrouwbaarheid) en instrumentele gedragingen (onder andere sign posting, paragraferen, samenvatten, etc.). 
  3. De verpleegkundig specialist past de principes van gezamenlijke besluitvorming toe (aangeven dat er een keus is, opties bespreken, voorkeuren van de zorgvrager bespreken, bespreken welke rol zorgvrager wil in besluitvorming). 
  4. De verpleegkundig specialist waarborgt de continuïteit van zorg door in een gesimuleerde setting een verslag/overdracht samen te stellen van de verkregen gegevens.
Diagnostiek
De verpleegkundig specialist stelt in een gesimuleerde setting verpleegkundige en medische diagnoses vast door in een continu en cyclisch proces gegevens over gezondheid en ziekte te verzamelen, te analyseren en te combineren. Indicatoren:
  1. De verpleegkundig specialist reproduceert en hanteert de principes uit de anatomie, fysiologie, psychologie, pathologie, psychopathologie en farmacologie. 
  2. De verpleegkundig specialist demonstreert het verzamelen van gegevens door het afnemen van een anamnese, het uitvoeren van lichamelijk en/of psychiatrisch onderzoek en het aanvragen van aanvullend onderzoek. 
  3. De verpleegkundig specialist formuleert, door klinisch te redeneren verpleegkundige en medische diagnoses, gebruik makend van classificaties (onder andere ICD-10, ICF, DSM, NANDA, NOC, NIC, Omaha, ICPC).  
  4. De verpleegkundig specialist signaleert gezondheidsrisico’s op basis van de bevindingen van anamnese, lichamelijk en/of psychiatrisch onderzoek en aanvullend onderzoek, en het bepalen van de aard van de ziekte/aandoening, daarbij rekening houdend met comorbiditeit.
  5. De verpleegkundig specialist legt uit welke complicaties er op kunnen treden bij de verschillende lichamelijke en/of psychiatrische ziektebeelden.  

Behandeling
De verpleegkundig specialist stelt in een gesimuleerde setting een behandelvoorstel op, op basis van de principes van evidence based practice waarin therapeutische, preventieve, symptomatische en palliatieve interventies worden geïndiceerd en vervolgens uitgevoerd en gedelegeerd. Indicatoren: 

  1. De verpleegkundig specialist formuleert een behandelvoorstel waarbij gebruik wordt gemaakt van kennis over zowel medische als curatieve, preventieve, symptomatische en palliatieve behandelingen en rekening wordt gehouden met zelfmanagement, empowerment, autonomie en leefstijl. 
  2. De verpleegkundig specialist formuleert een geïntegreerd verpleegkundig en medisch behandelvoorstel, rekening houdend met de belangrijkste patiëntfactoren, zoal comorbiditeit (zoals fysiologische processen en medicatiegebruik), passend bij de wensen van de zorgvrager en diens naasten.  
  3. De verpleegkundig specialist evalueert in samenspraak met de zorgvrager de behandeling en stelt deze waar nodig bij, met aandacht voor de complicaties van de behandeling en de therapietrouw van de zorgvrager. 
  4. De verpleegkundig specialist herkent de grenzen van de eigen deskundigheid en verwijst zo nodig naar een andere discipline. 
  5. De verpleegkundig specialist demonstreert dat zij gedragsdeterminanten van de zorgvrager in kaart brengt en dat zij op basis daarvan gerichte keuzes kan maken bij het opstellen van een voorlichtingsplan. 
  6. De verpleegkundig specialist past waar mogelijk de principes van eHealth en zorgtechnologie toe, bij het formuleren van een behandelvoorstel. 

Inhoud

Binnen de leerlijn ‘Diagnostiek & Behandeling’ (D&B) zijn drie aandachtsgebieden te onderscheiden: behandelrelatie, diagnostiek en behandeling.  
De opleiding leidt generiek op tot VS. Per semester wordt een aandachtsgebied op lichamelijk en/of psychisch vlak behandeld. De aandachtsgebieden zijn: thorax/ hartvaatstelsel, huid/abdomen/endocrinologie, psyche en neurologie/bewegingsapparaat. Er wordt in de onderwijsbijeenkomsten van deze leerlijn gestreefd naar integratie van somatiek en psyche in zijn geheel, door ieder semester te werken met casuïstiek waarin dit behandeld wordt. De complexiteit van de leeruitkomsten zijn voor de gehele leerlijn gelijk; enkel het aandachtsgebied verandert. 

De leerlijn D&B richt zich met name op het vaardigheidsonderwijs binnen de opleiding. Een aantal belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de principes van gezamenlijke besluitvorming, de autonomie van de patiënt en het bevorderen van empowerment en zelfmanagement. Wanneer het gaat over het aandachtsgebied ‘behandelrelatie’ dan worden communicatieve vaardigheden getraind. Per semester worden verschillende gespreksmethoden behandeld, waarbij het aanleren van instrumentele en affectieve gedragingen als rode draad door de leerlijn heenlopen. In de lessen over het aandachtsgebied ‘diagnostiek’ wordt er per aandachtsgebied getraind in het klinisch redeneren op het gebied van de diagnostiek en met het uitvoeren van het psychiatrisch en lichamelijk onderzoek.
Wanneer het gaat over behandeling dan staat het opstellen van een geïntegreerd medisch-verpleegkundig behandelvoorstel centraal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis over zowel medische als verpleegkundige behandelingen. Farmacotherapie vormt hier een onderdeel van.
Diagnostiek en Behandeling wordt getoetst door middel van vier toetsen.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde