Vak: Eindgesprek credits: 15

Vakcode
ANLM23EGSP1
Naam
Eindgesprek
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
S. de Wit
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Intervisie
  • Stage, werk
Toetsen
  • Eindgesprek - Eindgesprek

Leeruitkomsten

Diagnose stellen 
De verpleegkundig specialist stelt als zelfstandig behandelaar op grond van anamnese en (aanvullend) onderzoek medische en verpleegkundige diagnoses binnen het eigen expertisegebied op basis van klinisch redeneren en evidence based practice. Indicatoren: 

  1. De verpleegkundig specialist is zelfstandig in staat om op grond van klinisch redeneren doelgericht informatie te verzamelen, door het afnemen van een (hetero)anamnese, het uitvoeren van observatie(s) en van lichamelijk en/of psychiatrisch onderzoek en aanvullende diagnostiek, waaronder diagnostische voorbehouden handelingen. 

  2. De verpleegkundig specialist is zelfstandig in staat om de verkregen informatie te analyseren, te interpreteren en toe te passen, differentiaaldiagnosen op te stellen, een diagnose of waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen op grond van classificatiesystemen en methodieken, en is bij deze risicobeoordeling gericht op vroegsignalering.  

  1. De verpleegkundig specialist brengt een behandelrelatie tot stand waarin zij zorgdraagt voor persoonsgerichte communicatie met de zorgvrager en diens naasten.  

  1. De verpleegkundig specialist integreert het perspectief van de zorgvrager en diens naasten in het diagnostisch proces.  

  1. De verpleegkundig specialist past waar mogelijk informatie- en communicatietechnologie toe en helpt de zorgvrager betrouwbare informatie te vinden over de diagnose en behandeling, rekening houdend met de persoonlijke kenmerken van de zorgvrager (onder andere culturele aspecten, mate van geletterdheid, levensovertuiging). 


Behandelen 
De verpleegkundig specialist stelt als zelfstandig behandelaar, een geïntegreerde medische en verpleegkundige behandeling in of bij voor zorgvragers en hun naasten binnen het eigen expertisegebied, op basis van evidence based practice. Indicatoren: 

  1. De verpleegkundig specialist is in staat een zelfstandige behandelrelatie aan te gaan, te onderhouden en af te bouwen met een zorgvrager en diens naasten, zodanig dat de autonomie, de regie en het zelfmanagement van de zorgvrager optimaal worden ondersteund en bevorderd.  

  1. De verpleegkundig specialist formuleert op basis van beargumenteerde keuzen een geïntegreerd verpleegkundig en medisch behandelplan waarin therapeutische en preventieve interventies worden geïndiceerd, uitgevoerd en gedelegeerd, waaronder voorbehouden handelingen met inachtneming van de eigen bevoegdheid en bekwaamheid, en waarbij effect en kosten worden afgewogen en verantwoord wordt omgegaan met materialen en middelen.  

  1. De verpleegkundig specialist past standaarden, richtlijnen en protocollen toe en kan daar indien noodzakelijk beargumenteerd van afwijken als de situatie, de wensen van de zorgvrager of eigen professionele of morele afwegingen daartoe aanleiding geven.  

  1. De verpleegkundig specialist is zelfstandig in staat complicaties en bijwerkingen te signaleren en hierbij te handelen en zij kan de voortgang van de behandeling bewaken, evalueren, bijstellen en een behandeling afsluiten. 

  1. De verpleegkundig specialist communiceert – op basis van gelijkwaardigheid – met de zorgvrager en diens naasten over de behandelfase en mogelijke alternatieven, zodanig dat de verwachtingen van de behandeling en de resultaten daarvan realistisch zijn. 

  1. De verpleegkundig specialist past gesprekstechnieken toe, passend bij de zorgvrager en het niveau van communicatie en adviseert, instrueert en motiveert de zorgvrager bij het maken van keuzes voor de behandeling. 

  1. De verpleegkundig specialist adviseert over leefstijl, afgestemd op de wensen en behoeften van de zorgvrager en/of diens naasten.   

  1. De verpleegkundig specialist signaleert gezondheidsrisico’s (individueel, en op organisatie- en maatschappelijk niveau) en interpreteert de resultaten van epidemiologisch onderzoek en betrekt dit bij de behandeling. 

Regievoeren 
De verpleegkundig specialist voert, als regie(voerend) behandelaar, de regie over de medische en verpleegkundige behandeling van de zorgvrager en diens naasten in de zorgketen over de grenzen van de eigen afdeling en/of organisatie heen.  Indicatoren: 

  1. De verpleegkundig specialist functioneert als regie(voerend)behandelaar waarbij ze met verschillende disciplines binnen en buiten de eigen organisatie communiceert en taken zorgvuldig en doelmatig afstemt en coördineert.  

  1. De verpleegkundig specialist adviseert andere zorgprofessionals door consulten te verlenen vanuit haar eigen deskundigheid en betrekt hierbij het perspectief van de zorgvrager. 

  1. De verpleegkundig specialist geeft de grenzen van haar deskundigheid aan door te verwijzen wanneer de eigen deskundigheid niet toereikend is, daarbij zorgdragend voor de continuïteit van de behandeling.  

  2. De verpleegkundig specialist stelt adequate verslaglegging en overdracht van gegevens samen. 
Bevorderen en ondersteunen zelfmanagement, eigen regie, empowerment en herstel 
De verpleegkundig specialist past ondersteunende interventies toe om het zelfmanagement, de eigen regie/empowerment en het herstel van de zorgvrager en diens naasten binnen het eigen expertisegebied te bevorderen, rekening houdend met de persoonlijke mogelijkheden en omstandigheden van de zorgvrager. Indicatoren: 
  1. De verpleegkundig specialist past strategieën toe om zelfmanagement van de zorgvrager en diens naasten te bevorderen en te ondersteunen, rekening houdend met copingstijlen van zorgvragers en hun naasten. 

  1. De verpleegkundig specialist ondersteunt de zorgvrager en diens naasten bij het maken van keuzes over de rol en de inzet van naasten en het sociale netwerk bij de zorg. 

  1. De verpleegkundig specialist bevordert en ondersteunt de empowerment van de zorgvrager bij veranderingen in leefstijl of het volhouden van therapie (bijvoorbeeld in de vorm van outreachende zorg of bemoeizorg).  

  1. De verpleegkundig specialist ontwerpt evidence based programma’s voor vroegsignalering, individuele en collectieve preventie en gezondheidsvoorlichting en neemt deel aan de uitvoering ervan. 

  1. De verpleegkundig specialist stelt proactief een geïntegreerd medische en verpleegkundig behandelplan vast in samenspraak met zorgvragers en hun naasten op basis van hun wensen en behoeften rondom welbevinden en kwaliteit van leven (advance care planning).  

Kwaliteit van zorg bevorderen 
De verpleegkundig specialist bevordert continu de kwaliteit en veiligheid van zorg op het niveau van de organisatie van zorg, het zorgproces en de deskundigheid van professionals gebaseerd op (wetenschappelijke) kennis en in samenspraak met zorgvragers, zorgverleners en maatschappelijke vertegenwoordigers. Indicatoren: 

  1. De verpleegkundig specialist bevordert de veiligheid in de zorg door het signaleren van risicofactoren en hierop een evidence based beleid te formuleren en uit te voeren.   

  1. De verpleegkundig specialist doet aanbevelingen voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg, rekening houdend met kwaliteitseisen, visie op kwaliteit van zorg van de organisatie en maatschappelijke ontwikkelingen.  

  1. De verpleegkundig specialist (re)organiseert op procesmatige wijze zorgprocessen, op basis van hiaten, veranderingen in het zorglandschap en (inter)nationale trends en vertaalt uitkomsten naar indicatoren. 

  1. De verpleegkundig specialist ontwikkelt (mede) kwaliteitsstandaarden en daarvan afgeleide richtlijnen en protocollen en zij reflecteert op de betekenis van kwaliteitsstandaarden voor de patiënt (journey) en het eigen functioneren. 

  1. De verpleegkundig specialist draagt bij aan het initiëren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, onder andere gericht op het verhogen van de kwaliteit van zorg. 

  1. De verpleegkundig specialist participeert in kennisnetwerken gericht op het eigen specialisme, het aandachtsgebied en het expertisegebied in relatie tot de organisatie en kwaliteit van zorg. 

  1. De verpleegkundig specialist werkt zelfstandig aan haar deskundigheidsbevordering en ontwikkeling, onder andere door het volgen van bij- en nascholing, zowel nationaal als internationaal.  

  1. De verpleegkundig specialist brengt intercollegiale deskundigheidsbevordering en kennisuitwisseling tot stand, zowel nationaal als internationaal. 

  1. De verpleegkundig specialist coacht, begeleidt en onderwijst (teams van) collega zorgverleners bij verpleegkundige en medische hulpvragen. 

Inhoud

Iedere vios start de opleiding met een opleidingsplan voor praktijkleren. Dit opleidingsplan bestaat uit een uitwerking van de EPA’s en is door de praktijkopleider geschreven. In dit plan is beschreven welke kennis, vaardigheden en attitude de vios nodig heeft om de betreffende EPA te beheersen. Per EPA worden meerdere mogelijke bewijsstukken door de opleiding benoemd waaruit de praktijkopleider en vios een keuze kunnen maken. Om rechtsongelijkheid te voorkomen worden minimale eisen gesteld (aard en aantal). 
PRL jaar 1 wordt afgerond met een ontwikkelgesprek. Doel van dit gesprek is het formuleren van sterke en ontwikkelpunten en zo nodig het formuleren van aandachtspunten en de wijze waarop hier in leerjaar 2 aan wordt gewerkt. Hierbij gaat het dus om de vraag wat nodig is om toe te werken naar het eindniveau. PRL jaar 2 wordt afgerond met een eindgesprek over de ontwikkeling van de vios en de visie op het eigen vak en professionele identiteit. In dit eindgesprek komt weer alles samen, dus zowel cursorisch onderwijs als praktijkleren.   

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde