Vak: Onderzoek en Innovatie 1 credits: 5

Vakcode
ANLM23OI1
Naam
Onderzoek en Innovatie 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S. de Wit
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • CAT - Professioneel product

Leeruitkomsten

Toepassen en uitvoeren van onderzoek en innovatie 
De verpleegkundig specialist initieert en implementeert vernieuwingen gebaseerd op onderzoek van de beroepspraktijk vanuit verschillende perspectieven. Indicatoren:
  1. De verpleegkundig specialist beschrijft de principes van kwalitatief en kwantitatief onderzoek (designs, dataverzamelingsmethoden, populatie en steekproef, validiteit en betrouwbaarheid).  
  2. De verpleegkundig specialist beoordeelt de toegepaste vormen van data-analyse op hun waarde bij onderzoeksartikelen. 
  3. De verpleegkundig specialist kiest geschikte vormen van data-analyse bij verschillende designs en niveaus van gegevens.  
  4. De verpleegkundig specialist onderzoekt en analyseert wetenschappelijke literatuur om een antwoord te vinden op een praktijkprobleem op basis van de principes van evidence based practice. 
  5. De verpleegkundig specialist vernieuwt de beroepspraktijk op basis van wetenschappelijke inzichten en innovaties. 
  6. De verpleegkundig specialist beschrijft en analyseert de zorg van een patiënt met een specifieke zorg- en/of behandelvraag op basis van epidemiologische gegevens (prevalentie, incidentie, prognose, risicofactoren). 
  7. De verpleegkundig specialist beschrijft en analyseert de context van zorg op microniveau (sociale netwerk, netwerkanalyse), mesoniveau (procesbeschrijving van het zorg-/behandelproces van een patiënt, cultuuranalyse) en macroniveau (wet- en regelgeving met betrekking tot handelen van de verpleegkundig specialist). 
  8. De verpleegkundig specialist evalueert, analyseert en (her)ontwerpt een (zorg)proces op basis van evidence met aandacht voor het patiëntperspectief en gericht op het realiseren van een blijvende verbetering (rekening houdend met kosten, continuïteit, kwaliteit, service en snelheid). 
  9. De verpleegkundig specialist vernieuwt de praktijk door klinische en wetenschappelijke inzichten te delen en te verspreiden onder zorgprofessionals. 
  10. De verpleegkundig specialist schrijft een artikel op basis van een door de student uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. 
  11. De verpleegkundig specialist ontwikkelt programma’s voor deskundigheidsbevordering van andere zorgprofessionals door scholingen te organiseren, deel te nemen aan intercollegiale toetsing, te coachen en rolmodel te zijn. 
Kritisch redeneren en argumenteren 
De verpleegkundig specialist onderbouwt het professioneel handelen door gebruik te maken van kritische en ethische redeneerprincipes. Indicatoren:
  1. De verpleegkundig specialist demonstreert academische vaardigheden rondom schrijven en literatuur zoeken in een schrijfopdracht. 
  2. De verpleegkundig specialist past de basisprincipes van de logica (consistentie, contradictie, logische (on)geldigheid) alsmede de principes van argumenteren en het analyseren van teksten toe op basis van een model.  
  3. De verpleegkundig specialist past de principes van argumenteren toe die gebaseerd zijn op ontdekkingen (scientific reasoning), te weten inductieve argumentaties (statistiek), abductieve argumentaties en argumentaties op grond van ontbrekende kennis. 
  4. De verpleegkundig specialist beoordeelt en onderbouwt de ethische verantwoording van een onderzoek. 

Inhoud

In deze leerlijn gaat het over toepassen, opzetten en uitvoeren van onderzoek en innovatie.  
Het onderwijs binnen deze leerlijn richt zich onder meer op academisch schrijven, onderzoeksmethodologie, beoordelen van wetenschappelijke literatuur, het zich ontwikkelen in kritisch en ethisch redeneren en het uitvoeren van onderzoek. Daarnaast behoort het zich bekwamen in innovatie en implementatie van innovatie gericht op het verbeteren van de zorg ook tot onderwerpen binnen deze leerlijn.  
Er worden per semester combinaties van verschillende leeruitkomsten en indicatoren getoetst. 


Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde