Vak: Data Dashboards credits: 10

Vakcode
BFVH23DATADASH
Naam
Data Dashboards
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.A. Noback
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Dashboards - Overige toetsing
  • Relationele Databases - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Deze module kent de volgende leeruitkomsten: 

  1. Je ontwerpt - nadrukkelijk het doel van de dataset in acht nemend- relevante (interactieve) visualisaties en tabelleringen voor een gegeven dataset, daarbij relevante statistische aspecten in acht nemend.  

  1. Je ontwerpt en implementeert een efficiënte en relevante data backend voor een data dashboard (van flat file tot relationele database, afhankelijk van de casus).  

  1. Je ontwerpt een gebruikersvriendelijke data dashboard voor een gegeven datamodel. Hierbij verzamel, prioriteer en implementeer je wensen van de opdrachtgever. Je gebruikt hierbij een reactive dashboard platform, weloverwogen kiezend tussen Shiny [R] of Panel [Python] en gebruikt eventuele relevante bibliotheken.  

  1. Je werkt samen in een ontwikkelteam om de wensen van een opdrachtgever te vertalen naar productfeatures.  

  1. Je kan het eindproduct pitchen voor je opdrachtgever  

  1. Je maakt een getest plan (en handleiding) voor de hosting van de applicatie zodra die in productie genomen wordt. Je past hierbij de FAIR principes toe. 

  1. Op basis van een gegeven casus ontwerp en implementeer je een relationele database.  

  1. Je interacteert met een relationele database door correct en effectief gebruik van SQL en eventuele database specifieke functies. 

  1. Je gebruikt de mogelijkheden die een RDBMS biedt om ongewenste manipulatie van de structuur en de gegevens onmogelijk te maken. 

     

    DAS competenties 

    Competentie 

    Niveau (I-IV) 

    Onderzoeken 

    II 

    Experimenteren 

    Ontwikkelen 

     

    Beheren 

    II 

    Adviseren 

    Instrueren | Begeleiden | Doceren | Coachen 

    Leidinggeven | Managen 

    Zelfsturing 

     

     

Inhoud

In deze module werk je als team aan het uitvoeren van een opdracht die door een “externe” opdrachtgever is aangeleverd. Dit kan zijn het KCBBE (Hanze), het UMCG (bv klinische chemie) of een andere opdrachtgever. Je gaat met de opdrachtgever in gesprek om te achterhalen wat het doel van het datadashboard is. Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden zijn bijvoorbeeld: Wie zijn de gebruikers? Waar gaat het dashboard voor gebruikt worden? Welke features zijn essentieel en welke optioneel? Hoe gaat de applicatie onderhouden en gehost worden. Vervolgens ga je aan het werk om de applicatie te ontwerpen en te implementeren. Hierbij houd je agile principes aan: korte release cycles, veel contact met de opdrachtgever, intensieve samenwerking als (scrum) team.  

Natuurlijk is git versiebeheer weer een belangrijk aspect, evenals FAIR principes.  

  

Naast het hoofdproject loopt een deelmodule waarbij je de belangrijkste aspecten leert van relationele databases: ontwerp, implementatie en bevragen/doorzoeken.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Life Science & Technology