Vak: Innovatiewerkplaats 1 - Het energieke dorp credits: 10

Vakcode
BVVP23PROJ1
Naam
Innovatiewerkplaats 1 - Het energieke dorp
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.H.P. Wester
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Assessment IWP 1 - Assessment
  • Opdracht BK1 - Opdracht
  • Opdracht CT1 - Opdracht
  • Opdracht RO1 - Opdracht

Leeruitkomsten

  1. Projectmatig werken; de student werkt projectmatig samen aan een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk en stuurt en bewaakt het proces aan de hand van gegeven processtappen.
  2. Onderzoeken; de student onderzoekt systematisch de context van een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk en formuleert uitgangspunten en doelstellingen.
  3. Ontwerpen; de student ontwikkelt voor een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk (ontwerp)varianten en deeloplossingen en stelt een kwalitatief onderbouwd ruimtelijk structuurontwerp (SO) op.

Inhoud

Dit semester is de opgave om het toegewezen dorp te verbeteren op de thema’s ‘de veilig- en gezonde leefomgeving’ en ‘de energietransitie’. De bevolkingsdaling, huishoudensdaling, ontgroening en vergrijzing, geeft aanleiding om kritisch te kijken naar de ruimtelijke kwaliteit van de krimpgebieden, specifiek het dorp. De stelling is dat verbetering van de leefomgeving van een dorp kan bijdragen aan de terugloop van de bevolking in dorpen of zelfs kan omkeren. Dit kan enerzijds door de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en infrastructuur en anderzijds de kwaliteit en de woningvoorraad te verbeteren.

Built Environment behandelt, kort gezegd, alle onderdelen van de gebouwde omgeving.
Vanwege de omvang en complexiteit van dit domein, worden de volgende onderdelen gefaseerd doorlopen:
  • Fase Ruimtelijke Ontwikkeling (RO)
  • Fase Civiele Techniek (CT)
  • Fase Bouwkunde (BK)
  • Fase Integratie (I)
Iedere ‘fase’ bestaat uit 5 onderwijsweken en heeft een bepaalde structuur (‘stappen’) dat volgordelijk wordt doorlopen.
Na iedere 5 weken vindt de afronding van een fase plaats, dit kan zijn door middel van een beoordeling o.b.v. een rapport, poster, tekenwerk en of mondelinge presentatie.
Het semester wordt afgesloten met de fase 'Integratie' waarbij de voorgaande fasen worden geïntegreerd tot een samenhangend consistent geheel, de afronding van deze fase geschiedt d.m.v. een mondeling assessment.

Tijdens het semester wordt projectmatig gewerkt aan de opgave, veelal in projectgroepen bestaande uit ca. 6 studenten.
Hierbij is het van belang dat er gestructureerd en methodisch moet worden samengewerkt en gecommuniceerd om tot een goed onderbouwd eindresultaat te komen.