Vak: Professionele Vaardigheden 1 credits: 5

Vakcode
BVVP23PV1
Naam
Professionele Vaardigheden 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
B.S. Mook
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • DigiSkills 1 - Opdracht
  • Professionele Communicatie 1 - Opdracht
  • Technisch Rekenen 1 - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1: Professionele Communicatie

De student communiceert professioneel en strategisch in relevante BE-beroepsrollen en -contexten door typische beroepsproducten doel- en doelgroepgericht te verwoorden, verbeelden en/of presenteren.

Leeruitkomst 2: Digitale Skills

De student wordt zich bewust van de overgang van analoge naar digitale werkwijzen en past deze met hulp van integrale bouwsoftware in 2D en 3D op BE vraagstukken marktconform toe.

Leeruitkomst 3: Technisch rekenen

De student gebruikt kennis, inzicht en vaardigheden om eenvoudige rekenkundige vraagstukken binnen de context van built environment te herkennen, analyseren, schematiseren en op te lossen.
 

Inhoud

Professionele Communicatie (1 EC)

Hoe verwoord je een mening? Hoe maak je een goed gestructureerd, lopend verhaal? Hoe formuleer je een boodschap ‘ontvangergericht’?
In semester 1 maken we een begin met professioneel communiceren. Je werkt aan jouw ‘verhaal’ dat uiteindelijk een vorm vindt in een ‘communicatie-uiting’ zoals bijvoorbeeld een visiestuk, een poster of een presentatie.

Aan de orde komen:
  • Structuur: hoe bouw je jouw verhaal zodanig op dat het goed te volgen is door jouw publiek?
  • Formuleren: afhankelijk van doel en doelgroep kiezen tussen zakelijk of persoonlijk, objectief of subjectief, impliciet of expliciet, etc.
  • Schrijfproces: de noodzaak van herschrijven
  • Argumenteren en overtuigen: hoe neem je jouw publiek mee in jouw verhaal? (Retoriek)

Digitale Skills (2 EC)

Zoals vele andere industrieën leven we in een tijdperk dat met een enorme transitie te maken heeft. We moeten een eeuwenoud, traditioneel, analoog vakmanschap naar een digitale toekomst brengen. Om kennis en vaardigheden van het ‘echte’ bouwen in de realiteit niet te vergeten is het noodzakelijk de nieuwe digitale technologieën, processen, standaarden en werkwijzen integraal op een zinvolle en bruikbare manier met de traditie te verbinden. 
In het eerste semester gaan we een goede basis leggen in technologie en de werkwijzen. Vooral de omgang met hard- en software en de eerste stappen in het objectgericht werken komen aan bod. We doen dit in drie stappen:
  • Zinvol gebruik en inzet van hardware, software en de bijbehorende communicatie.
  • Omgang met analoge en digitale (2D) data om een basis voor projecten te kunnen leggen.
  • Opzet van een eenvoudig (woon)bouwproject door gebruik van digitale (3D) objecten (bouwdelen).

Technisch rekenen (2 EC)

Technisch rekenen start met het opfrissen van de basis. Denk hierbij aan rekenregels, meetkunde, wiskundige functies, goniometrie, oppervlakte berekeningen en inhoudsmaten. Daarnaast ga je bezig met vergelijkingen, het oplossen van stelsels van vergelijkingen en het manipuleren van formules. Het doel is opgaven procesmatig aan te pakken en te werken aan je onderzoekend en procesmatig oplossingsgerichte denkvermogen. Deze vaardigheden heb je nodig bij mechanica en sterkteleer die later in het semester aan de orde komen. Voordat je hieraan kunt rekenen, gaan we eerst in op de verschijningsvormen. Daardoor krijg je inzicht in hoe je rekenschema’s een relatie hebben de werkelijkheid.

Verder komen aan bod: sterkte, stijfheid en stabiliteit, evenwicht, krachten samenstellen, ontbinden en afdracht, opleggingen, oplegreacties, belastingen en dimensioneren(vuistregels). Aan het einde van semester 1 ben je in staat om van eenvoudige constructies het uitwendige evenwicht (oplegreacties)te berekenen.