Vak: Ruimtelijke Ontwikkeling 2 credits: 5

Vakcode
BVVP23RO2
Naam
Ruimtelijke Ontwikkeling 2
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.A. Sekuur
Werkvormen
  • Action learning
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Ruimtelijke Ontwikkeling 2 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student legt uit (begrijpen/inzicht) hoe het stedelijk gebied toekomstbestendig ingericht kan worden op basis van de aangeboden (basis)kennis over (sociaal)ruimtelijke kenmerken van stedelijke gebieden in Noord-Nederland èn de ruimtelijke opgaven die in het stedelijk gebied spelen.

Inhoud

In de onderwijseenheid RO2 verbreed je je kennis over het vakgebied van de ruimtelijke ontwikkeling. Daarbij wordt er, evenals bij RO1, aandacht besteed aan wat het vakgebied omvat en waarom het belangrijk is om als BE-ingenieur kennis te hebben over verschillende thema's van ruimtelijke ontwikkeling. 

De focus van RO2 ligt op het stedelijk gebied in Noord-Nederland; het gaat daarbij over de bebouwde omgeving met een hoge bebouwingsdichtheid en intensiever (en diverser) ruimtegebruik dan het landelijk gebied. Je leert over de karakteristieken van de verschillende wijktypologieën, hoe deze wijken (en steden) zijn ontstaan en hoe het stedelijke gebied bestuurd wordt en toekomstbestendig gemaakt kan worden. Dit wordt gedaan aan de hand van drie kernthema's die bij elk onderdeel van ruimtelijke ontwikkeling terugkomen. Dit zijn: 
  1. Kernthema landschap en stedenbouwkunde. Bij RO2 ontwikkel je kennis over stedelijke (ruimtelijke) structuren en sociaal-ruimtelijke aspecten in de stedelijke gebieden in Noord-Nederland;
  2. Kernthema (openbaar) bestuur, politiek en organisatie. Bij RO2 leer je wat het belang van ruimtelijk beleid in het stedelijk gebied is, hoe dit werkt en welke partijen daarbij betrokken zijn;
  3. Kernthema toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Bij RO2 ontwikkel je kennis over wat een gezonde en veilige leefomgeving is, met daarbij de focus op het stedelijk gebied en alle uitdagingen die daarbij komen kijken, en leer je hoe (stedenbouwkundig) ontwerp bij kan dragen aan een toekomstbestendige toekomst.