Vak: Design Labs credits: 10

Vakcode
CMVB21LAB
Naam
Design Labs
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
C.J.A.C. Kox
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Design Labs - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Competenties A en B
  • Je onderzoekt en ontwerpt een haalbaar digitaal concept dat moet worden ontwikkeld met aandacht voor de probleemcontext,gebruikersvoorwaarden, stakeholderdoelstellingen en technologische mogelijkheden. Waarbij je tijdens de conceptfase deze ontwikkeling de Design Cycle aantoonbaar volgt.
Competenties A en F
  • Je creëert een innovatieve projectbriefing en vertaalt dit in een overtuigend, samenhangend plan en bijbehorende presentatie die de behoeften van de verschillende stakeholders identificeert en benoemt, dit gedurende twee verschillende momenten in het proces. 
Competenties G en H
  • Deze leeruitkomst ga je zelf definiëren. Steekwoorden hierbij zijn: ­ Beroepshouding ,­ Verantwoordelijkheid ,­ Projectmatig werken. 
Competenties C, D, E en F
  • Je ontwikkelt en verbetert groepsprocessen op een iteratieve wijze binnen een agile, ondernemend project zodat ontwerpkeuzes beter verantwoord worden en passen binnen een innovatieve context. Je bent in staat om het team, de stakeholders en eindgebruikers te enthousiasmeren voor hun ontwerp ideeën. En tijdens de development fase worden de principes van agile werken gehanteerd. 
Competentie H
  • Je regisseert de eigen ontwikkeling: een CMD’er heeft zelfkennis (kent eigen sterktes en zwaktes, kent drijfveren), kan leerbehoefte formuleren, reflecteren op­ en verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen en stuurt zichzelf bij ten aanzien van leren.



 

Inhoud

Bij Design Labs ben jij, samen met jouw teamgenoten, de eigenaar van jullie project. Jullie dragen als team de verantwoordelijkheid voor het bedenken van het concept én het realiseren van het product. Dit doen jullie aan de hand van de Design Cycle.

Je laat zien dat je de verschillende stappen van de Design Cycle op de juiste manier in weet te zetten en je bent je ervan bewust dat je het product niet voor jezelf maar voor een eindgebruiker maakt.

De gerealiseerde eindproducten zijn een hele mooie aanvulling op jouw persoonlijke portfolio en maken het makkelijker om een passende stageplaats te vinden.

In het afgelopen jaar zijn er verschillende eindproducten door de opdrachtgevers ingezet! Door het contact met de opdrachgtevers bouw jij ook nog eens aan jouw persoonlijke netwerk.

OPDRACHT
​​​​​​​
Tijdens de eerste helft van het semester werk je toe naar een concept. Dit concept presenteren jullie tijdens een demo dag. Stappen die je hebt genomen en keuzes die je hebt gemaakt, maak je voor jouw coach inzichtelijk in een persoonlijk ontwikkel portfolio, dit zal gevolgd worden door een individueel gesprek met jouw coach.

In de tweede helft van het semester, waarin je de stap maakt van concept naar product zal er in het begin van deze periode een zogenaamd feed forward gesprek plaatsvinden. Hierin word je gevraagd hoe je de gegeven feedback die je gekregen hebt gaat verwerken. Eveneens maak je dit inzichtelijk in jouw persoonlijk ontwikkel portfolio. Dit ontwikkel portfolio lever je in na de presentaties die plaatsvinden op de tweede demo dag.

Zowel de presentaties als de persoonlijke ontwikkel portfolio’s, waarin je de door jou gemaakte keuzes beschrijft, verantwoordt en zoveel mogelijk visueel aantoont, worden beoordeeld waarbij tijdens de presentaties eveneens zal worden gekeken naar de kwaliteit van het concept / het product.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT