Vak: Human Technology Interaction credits: 5

Vakcode
CMVB23HUT
Naam
Human Technology Interaction
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.M. Leupen
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Human Technology Interaction - Overige toetsing

Leeruitkomsten

A  en D:
Je 
analyseert een bestaande applicatie of installatie op de kerninteracties en de effecten die dat op de (gebruikers)ervaring heeft. Hiernaast doe je literatuuronderzoek naar manieren waarop technologie kan worden ontworpen en gebruikt om de menselijke ervaring te verbeteren en doet onderzoek naar de ervaring/beleving die de applicatie of installatie heeft op gebruikers (doelgroep). 
 
Je formuleert op grond van deze onderzoeken de kerninteracties in de vorm van ontwerpvoorwaarden en formulueert toevoegingen op deze ontwerpvoowaarden waardoor de ervaring zou kunnen worden verbeterd.

B:  
Je genereert ideeën/concepten door het toepassen van verschillende creatieve methoden op basis van de geformuleerde (nieuwe) ontwerpvoorwaarden. Deze concepten weeg je af tegen de geformuleerde ontwerpvoorwaarden en maakt op grond hiervan een afgewogen keuze voor een defintief concept dat bestaat uit een toevoeging of herdesign van de onderzochte applicatie/installatie.

Van het gekozen concept maak je een visualistie waarin de belangrijkste kenmerken zijn verwerkt. 


C:
Je past verschillende methoden en technieken toe voor het realiseren van het prototype. Je laat dat zien aan de hand van visualisaties: schetsen, LO¬FI, flow charts etc. t/m een werkend HI¬FI prototype gerealiseerd in een prototyping tool.

 

Inhoud

De cursus Human Technology is ontworpen om de jou een diepgaand inzicht te bieden in de manier waarop technologie kan worden ontworpen en gebruikt om de menselijke ervaring te verbeteren. De course omvat een breed scala aan onderwerpen, variërend van menselijke cognitie en emotionele reacties tot ergonomie en interface-ontwerp.

De course geeft een overzicht van de menselijke cognitie en hoe deze ons vermogen om te begrijpen en te communiceren beïnvloedt.
Je leert over verschillende cognitieve processen, zoals perceptie, geheugen en aandacht, en hoe deze kunnen worden toegepast bij het ontwerpen van gebruikersinterfaces, installaties en (kern) interacties met deze digitale technologieën. Denk hierbij aan interacties met "ëenvoudige" web/ mobile applicaties tot aan interacties met  "complexe"installaties" die je tegenwoordige meer en meer in musea of openbare gebouwen aantreft.  .

De opgedane kennis pas je toe in een eigen (her)ontwerp van de belangrijkste interacties van een interface of installatie. Je verwerkt hierbij de eerder verkregen inzichten over hoe emoties ons gedrag en besluitvorming beïnvloeden en hoe technologie kan worden ontworpen om deze emoties te ondersteunen of te beïnvloeden.

De cursus omvat praktische projecten en casestudy's waarbij studenten de kans krijgen om de theorie in de praktijk toe te passen en hun vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van ontwerpen voor de menselijke ervaring.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT