Vak: Digitaal Ontwerp credits: 5

Vakcode
CMVP22DIO
Naam
Digitaal Ontwerp
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
B. Wortel
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitaal Ontwerp - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • A) Je maakt de geleerde theorie uit de lessen en het theorieboek zichtbaar in je werk (typografie, kleurtheorie, Gestaltwetten, semiotiek, enz.). Je kunt de toegevoegde waarde van het gebruik van theorie in alle onderdelen van je showcase portfolio beschrijven.
  • B) Je maakt schetsen van verschillende ideeën en laat een aantal iteraties zien op basis van opgehaalde feedback. Daarvan kun je uitleggen wat de toepassing van de feedback voor effect heeft gehad in het uiteindelijke ontwerp.
  • B) Je combineert ideeën of oplossingen tot een consistent vorm­ gegeven en samenhangend showcase portfolio dat laat zien wie jij bent als digitaal ontwerper met een eigen stijl.
  • C) Je past technologische kennis toe om een werkend Microbit­spel te bouwen op basis van de briefing. Die laat je zien als interactief online prototype en de designkeuzes van je Mircobit­spel onderbouw je met theorie in de toelichting in het portfolio.
  • C) Je ontwikkelt een concept voor een website die je uitwerkt in HTML/ CSS op basis van de designvoorwaarden in de briefing. Die laat je zien in een online prototype en de designkeuzes van je siteontwerp onderbouw je met theorie in de toelichting in het portfolio.
  • C) Je stelt een persoonlijk showcase portfolio samen op basis van de briefing dat zowel professioneel van toon en goed leesbaar is (taal), en goed navigeerbaar is (vormgeving). Daarbij maak je gebruik van passende (multi)mediatechnologie.

 

Inhoud

Digitaal Ontwerpen is de eerste cursus in de leerlijn Learning CMD, waar de je de basisvaardigheden van CMD leert kennen met exploratief ontwerp. Digitaal ontwerpen met gebruikmaking van de Adobe Creative Suite programma’s Photoshop, Indesign, Illustrator en de visuele programeertools Mirco:bit en HTML/CSS. Daarnaast leer je
over theorieën (Design principes en Beeldtaal) en de toepassing van techniek. Ook maak je kennis met de MakerSpace om o.a. je werk in 3D uit te (laten) voeren. Dat werk komt samen in je een showcase portfolio met je eigen stijl die je straks aan opdrachtgevers/ stage kunt laten zien.

OPDRACHT
Elke week staat in de les een onderwerp centraal waarbij je op basis van een briefing meerdere ideeën schetst en uitwerkt in een digitale vorm. Deze ideeën verzamel je in het showcase portfolio dat je aan het einde van de cursus inlevert. Je ontwerpt een monogram en in de makerspace maak je het monogram ook 3 dimensionaal. Je ontwerpt een Character mbv Adobe Illustrator. Je programmeert een eenvoudig spel met de microbit. Je ontwerpt een website waarbij je gebruik maakt van HTML/CSS. Als laatste ontwerp je het showcase portfolio met Adobe Indesign. En de cover (met een passende gebruik van typografie) van je portfolio in alle drie de programma’s. Dit lever je individueel in.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT