Vak: Ontwerpend Onderzoek credits: 5

Vakcode
CMVP22OON
Naam
Ontwerpend Onderzoek
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
C.F.S. Bot
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ontwerpend Onderzoek - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • E) Je laat actief zien dat je een breed scala aan (onderzoek)methoden (uit design thinking) kunt toepassen.
  • A) Je kiest op basis van het aangereikte probleem een drie- tot viertal speelvelden uit om nader te onderzoeken (opzoeken of uitzoeken). Je formuleert per speelveld een heldere onderzoeksvraag.
  • AD) Je realiseert (voor min. 2 van de onderzoeksvragen) een onderzoek ontwerp en voert de verschillende methoden uit waarbij je, voor het probleem relevante, data verzamelt totdat je een beeld hebt dat recht doet aan de vraagstelling.
  • E) Je presenteert je dataverzameling op een manier die voor opdrachtgevers en medeontwerpers toegankelijk en inzichtelijk is.
  • E) Je selecteert de meest relevante data die bij eventuele verdere ontwerpstappen van belang zijn en beargumenteert je keuzes.
  • E) Je onderbouwt hoe de gekozen onderzoeksmethodiek, aansloot op jouw onderzoek.
  • DE) Je doet middels een onderzoeksrapport verslag en je concludeert met een conclusie, discussie of reflectie (keuze uit).

Inhoud

BESCHRIJVING

Als ontwerper is het belangrijk dat je onderzoekend vermogen ontwikkelt door vroeg in het ontwerpproces kaders aan te brengen en de juiste vragen te stellen. Immers dit helpt een idee doorzetten naar een prijswinnend concept en een ontwerpoplossing die ook daadwerkelijk het probleem oplost. In dit vak leer je verschillende onderzoeksmethoden te hanteren voor de realisatie van een onderbouwde en competitiewaardige concept visualisatie. Ook krijg je theoretische elementen aangereikt die een belangrijke rol spelen bij onderzoek zoals de aanleiding, de praktijkkwestie, onderzoeksvragen, vraagtypen, trechteren, onderzoek ontwerp, operationaliseren, meetniveaus en leer je een kwalitatief en / of kwantitatief onderzoeksontwerp opzetten en uitvoeren.


OPDRACHT

In de laatste weken van de periode krijg je individueel de opdracht met een concept oplossing te komen op basis van een design briefing. De aanleiding en onderliggende ambitie distilleer je zelf en breng je terug tot twee kernbegrippen. De ideeën die je vervolgens voor de vormgeving van jouw oplossing genereert, onderwerp je aan verdere kritische beschouwing door onderzoeksvragen te formuleren en jouw idee verder te verkennen in relatie tot mens en samenleving (inclusiviteit), maatschappij, organisatie en digitale technologie. De uitkomsten presenteer je in een rapport waarin je tevens beargumenteert hoe vraagstelling, methoden, instrumenten en het type onderzoek op elkaar aansluiten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT