Vak: Educatie 4 credits: 10

Vakcode
DBVB23EDU4
Naam
Educatie 4
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Onderwijs
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen

Leeruitkomsten

Pedagogisch en didactisch
Je creëert vanuit een coherente artistieke en pedagogisch-didactische visie kunst educatieve beroepsproducten en/of leeromgevingen die in het perspectief van de ontwikkeling van de lerenden veilig en betekenisvol zijn.
Je onderzoekt je pedagogisch-didactisch handelen vanuit relevante theorie op het gebied van (vak)didactiek, psychologie, pedagogiek en onderwijskunde.
Je stimuleert artistieke mogelijkheden van lerenden en hun doorgaande ontwikkeling zowel op individueel als op groepsniveau.
Je toetst en evalueert en op verantwoorde wijze de ontwikkeling en voortgang van de lerenden.
Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van discipline-overstijgende leerprocessen zowel binnen de kunstvakken als daarbuiten.

Interpersoonlijk
Je hanteert relevante communicatiemethoden, -technieken en –strategieën.
Je beargumenteert jouw artistieke, pedagogische en didactische keuzes mondeling en schriftelijk op effectieve wijze. 
Je creëert een veilig klimaat in gesprekken en samenwerkingen.
Je levert een actieve, constructieve bijdrage aan verschillende vormen van overleg en samenwerken binnen en buiten het onderwijs.
Je gaat flexibel, strategisch en respectvol om met de verschillende rollen, verantwoordelijkheden, belangen en kwaliteiten in de interculturele beroepspraktijk.
Je ontwikkelt je artistieke visie op de positie en functie van kunst en kunsteducatie in de samenleving.
 
Omgevingsgericht
Je past kennis van perspectieven van ‘de ander’ toe in de beroepspraktijk.
Je ondersteunt bij het expliciteren van vragen van partijen in de samenleving op het gebied van cultuurparticipatie.
Je voert vanuit je vakmanschap projecten uit in een breed cultureel-maatschappelijk spectrum.
Je benut kansen en mogelijkheden in de kunst- en cultuursector om op een georganiseerde wijze de verbinding te leggen met de beroepspraktijk.

Kritisch reflectief
Je reflecteert op je ontwikkeling als professional.
Je formuleert eenvoudige onderzoeksvragen.
Je ontwikkelt voor de beroepspraktijk relevante beroepsproducten.
Je stimuleert en begeleidt het artistiek onderzoekend vermogen van lerenden.
Je ontwikkelt jouw professionele identiteit op basis van praktijkervaring.

Inhoud

Pedagogiek, (vak)didactiek, psychologie: theorie en praktijk
Bij Educatie 4 verdiep je je kennis van pedagogische en (vak)didactische thema’s die een fundament (kunnen) leggen kunsteducatieve handelen. Je leert verbanden te leggen tussen (kunst)pedagogische opvattingen, creativiteitspsychologie en motivatietheorie en je eigen praktisch handelen.
Praktische werkvormen en schrijfopdrachten helpen je om te onderzoeken welke waarden jij belangrijk vindt in je kunsteducatieve praktijk.
Je verdiept je in de geschiedenis van het (beeldend) kunstonderwijs en bestudeert hedendaagse vraagstukken als passend onderwijs, inclusie en diversiteit.
Je bestudeert het Nederlandse onderwijssystem en de pedagogische opvattingen die daaraan ten grondslag liggen en positioneert je kunsteducatieve visie daarin.

Edutopia II
Je ontwerpt een vervolg op Edutopia I, waarin je je visie verbeeldt op kunstonderwijs, met aandacht voor competenties van de (ideale) docent, de (ideale) leerling, de (ideale) leeromgeving en het ideale leerplan. Je maakt daarbij gebruik van je stage-ervaringen en (vakspecifieke, pedagogische en (vak)didactische) ideeën, inzichten en overtuigingen over kunsteducatie.
Je verdiept je (kunst)pedagogische visie, plaatst hem in historisch perspectief en actualiseert hem aan de hand van relevante maatschappelijke thema's als passend onderwijs en inclusie in de context van een diverse en geglobaliseerde samenleving.
Je breidt je bronnenverzameling van Edutopia I uit op basis van eigen voorkeuren en fascinaties.

Culturele activiteiten
Je onderneemt een reeks van culturele activiteiten die inspirerend zijn voor je eigen ontwikkeling als kunstenaar en kunst-educatieve praktijken.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva