Vak: Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 3 credits: 5

Vakcode
DBVB23KGV3
Naam
Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 3
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Beschouwen Andere Kunsten Muziek - Opdracht
  • Kunstbeschouwing - Opdracht
  • Kunstgeschiedenis - Opdracht

Leeruitkomsten

Kunstgeschiedenis
De student kan zelfstandig bronnen bij een tijdperiode zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een zowel een presentatie als ook een educatief product/middel.
De student heeft kennis van de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de prehistorie tot en met de 17de eeuw.
De student kan kunstwerken in hun cultuurhistorische context plaatsen en deze in verbinding brengen met de hedendaagse (beeld)cultuur.
De student kan de verschijningsvorm van een stijl relateren aan de achterliggende levensovertuiging en beeldopvatting van de betreffende cultuur.
De student kan kunsthistorische literatuur kritisch lezen.
De student kan bronnen bestuderen en daaruit kernbegrippen selecteren.
De student kan kunsthistorische bronnen vergelijken en verschillen in de kunsthistorische benadering herkennen.
De student kan in een educatief product/middel de relatie van de actuele cultuur met de het verleden verduidelijken/ inzichtelijk maken.

Kunstbeschouwing
De student kan een actueel thema in de hedendaagse cultuur toegankelijk maken voor leerlingen bovenbouw voortgezet onderwijs.
De student kan zelfstandig het bestaande lesmateriaal aanvullen met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden uit het verleden en heden, uit de kunsten en de massacultuur/ het dagelijkse leven.
De student kan lessen (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) maken, waarin de belangen van de school worden gewaarborgd en de interesses van de leerlingen in acht worden genomen.
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een verdiepend essay.
De student reflecteert mondelijk en schriftelijk op de inhoud van zijn/haar/hen gemaakte lessen.
 

Inhoud

Het vak Kunstgeschiedenis/Kunstbeschouwing bestaat uit twee delen. In het deel Kunstgeschiedenis wordt de beeldende van de prehistorie tot en met de 17de eeuw besproken. Het deel Kunstbeschouwing sluit nauw aan bij de beroepswerkplaats. Terwijl de beroepswerkplaats de structuren en didaktiek van de beeldende vakken in de bovenbouw Voortgezet onderwijs uiteenzet, ligt de nadruk in het deel Kunstbeschouwing op de inhoud van de lessen.  Het deel Kunstbeschouwing is een werkplaats waarin we samen aan de inhoud van de lessen werken en je in het maken van de lessen wordt ondersteund en waarin je je een zelfgekozen thema/onderwerp verder verdiept en je op de inhouden van je lessen reflecteert.

Kunstgeschiedenis
We bespreken de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de prehistorie tot de 17de eeuw transhistorisch, dat betekent dat de historische ontwikkelen in verband worden gebracht met het heden. Iedereen kiest een tijdperiode en verdiept zich erin door middel van een presentatie en een educatief product/middel. In de presentatie gebruik je relevante bronnen en laat je de verschillende kunsthistorische benaderingen van een periode zien. Op basis van jouw onderzoek naar de verschillende kunsthistorische benaderingen van een periode, ontwikkel je een educatief product/ middel waar het verleden actief in verband wordt gebracht met het heden. We gaan in dit vak op excursie. 

Kunstbeschouwing
In deze ‘werkplaats’ werken we samen aan de inhoud van de lessen (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) en word je in het maken van deze lessen ondersteund. Iedereen kiest een onderwerp en verdiept zich erin door middel van een essay. In het essay gebruik je relevante bronnen, laat je jouw inzichten in het thema zien en geef je op basis van de bronnen je mening over het onderwerp en/of het eraan gerelateerde vak (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’).

 

School(s)

  • Academie Minerva