Vak: Media 1 credits: 5

Vakcode
DBVB23MED1
Naam
Media 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Media 1 - Presentatie

Leeruitkomsten

Artistiek competent creëren
  • De student experimenteert met verschillenden technieken leert digitale technieken in te zetten voor eigen beeldend werk. Uitgangspunt is het beeldend werk: het eindproduct is duidelijk herkenbaar als het eigen beeldende werk van de student (geen beeldclichés of beeldroof via internet)
Ambachtelijk
  • De student kent alle materialen, technieken en begrippen die tijdens dit blok worden aangeboden.
  • De student dient voldoende controle over de technieken te hebben om het gewenste eindproduct te kunnen maken.
Kritisch reflectief/competent reflectief
  • De student staat open voor feedback van docent en medestudenten
  • De student kan eigen werk plaatsen in de actuele context van het digitaal beeldend werk.
Groei en vernieuwing
De student durft te onderzoeken en te experimenteren buiten de grenzen van de hem/haar al bekende technieken. De student kent het begrip “procesmatig werken” en kan dat toepassen op de opdrachten en thema’s.

Inhoud

Techniek
De Macintosh omgeving en het netwerk. Beeldbewerking en basis animatie. Voor de professionele programmatuur die gebruikt wordt (Adobe) wordt ook met alternatieve 'open source' programma's geëxperimenteerd, omdat ook deze mogelijkheden bieden in de beroepspraktijk van docent. Verder: scannen, digitaal fotograferen en andere randapparatuur. Het leren om zelfstandig een oplossing te vinden voor problemen en vragen m.b.t. de techniek.

Programmatuur
Voornamelijk Adobe programmatuur (Illustrator, Photoshop, Premiere, op verzoek ook andere programmatuur mogelijk) en open source programma's (bijvoorbeeld Audacity, Gimp, e.a.)

Toepassing
Er wordt aandacht besteed hoe dit alles ingezet kan worden in een lessituatie; lesontwerp waarbij de programmatuur een de techniek een rol speelt.

Opdrachten
de student krijgt een aantal oefeningen om de programmatuur te leren kennen.
Alles wat aangeleerd is tijdens dit semester dient te worden gebruikt in een eindopdracht.
In de opdracht wordt de nieuw aangeleerde techniek te verbonden met de creatieve processen - het kijken naar kleur, vorm, compositie is er een onderdeel van. De student stelt de techniek nadrukkelijk ten dienste van eigen werk, stijl en originaliteit en niet andersom.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva