Vak: Onderzoekswerkplaats 5 credits: 5

Vakcode
DBVB23OWP5
Naam
Onderzoekswerkplaats 5
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • Onderzoekswerkplaats 5 - Schriftelijk, eigen organisatie

Leeruitkomsten

- De student onderbouwt de eigen visie op kunsteducatie met relevante en actuele (wetenschaps) filosofische en pedagogische literatuur.
- De student analyseert en synthetiseert opvattingen over (kunst)onderwijs in een samenhangende tekst, gericht op een specifieke doelgroep.
- De student presenteert een visie op overtuigende en passende wijze aan de hand van een poster aan de groep in een betoog van 10 minuten.
-De student kan een onderzoeksvraag en doel formuleren.
-De student kan een overzicht geven van relevante literatuur en best practices en kan de bronnen uit periode 1 koppelen aan de kernbegrippen.
-De student heeft kennis van onderzoeksmethodes en kan een passende methode beschrijven om de onderzoeksvraag te beantwoorden.
-De student kan een onderzoeksplan schrijven.

Inhoud

In blok 1 bespreken we verschillende artikelen. Deze artikelen zijn verbonden aan de wijze waarop je vanuit een filosofisch perspectief naar onderwijs kan kijken. We stellen ons vragen als: wat is het doel van onderwijs? Wat of wie is de docent? Wat zou een curriculum moeten inhouden? Hoe kan je naar ‘cultuur’ en ‘maken’ kijken? Hoe kan je naar ‘de leeromgeving’ kijken? We blikken ook terug op je essay pedagogische visie. Met behulp van verschillende werkvormen helpen we jullie om grip te krijgen op deze verschillende concepten en filosofische uitgangspunten. De eindopdracht is het schrijven van een column, ‘mission statment’ of blog waarin je eigen opvattingen onderbouwt met inzichten uit de behandelde literatuur. Daarbij ontwerp je een poster die je gebruikt bij de presentatie van je visie op kunsteducatie.

In dit blok 2 ga je een onderzoeksplan maken voor je eigen onderzoek dat mede gebaseerd is op je eigen artistieke interesse (onderwerpen). Voortbouwend op het vorige blok leer je nu je eigen onderzoek op te zetten. Dit helpt je om straks je afstudeeronderzoek vorm te kunnen geven. Je leert over het kiezen en afbakenen van een onderwerp voor onderzoek, over vraagarticulatie en over verschillende onderzoeksmethoden. Je leert je eigen plan vorm te geven.

School(s)

  • Academie Minerva