Vak: Studio 3 credits: 10

Vakcode
DBVB23STU3
Naam
Studio 3
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Werkbespreking - Werkbespreking

Leeruitkomsten

1 Je gaat in dialoog met verschillende actoren (materialen, technieken, omgevingen, peers, etc) en maakt hiermee de start van een eigen beeldend proces.
2 Je kan bewegen tussen het eigene en het andere in jouw creatieve proces en je weet dit aan te wijzen in je werk en hierover in gesprek te gaan.
3 Je hebt grip op ambachten, materialen en technieken en je kunt dit toepassen in je artistieke proces. 
4 Je durft onzekerheden en/of het grijze gebied toe te laten als factor in je artistieke proces. ‘Je bent op je gemak met ongemak’. 
5 Je experimenteert met materialen, technieken, ideeën en concepten. 
6 Je weet je proces inzichtelijk te maken middels een schetsboek of een andere vorm die aansluit bij jouw proces.
7 De student maakt een begin met het ontwikkelen van een genereuze praktijk waarbij ontdekkingen, vragen en kwesties met anderen worden gedeeld.
8 Je leert verbindingen te maken tussen je artistieke praktijk, de context van deze praktijk en je rol als maker-educator en kan hierover in gesprek gaan.
9 Je ervaart het verschil tussen de verschillende beeldende vakken en weet hierin ook een verbinding te leggen met een eigen artistieke proces, en je kan hierover in gesprek gaan.
10 Je produceert voldoende werk en zorgt voor voldoende aanwezigheid in de lessen.
11 Je maakt een presentatie voor de werkbespreking waarin mogelijke verbanden en  (een begin van) een artistieke koers zichtbaar zijn en waar een koers voor jaar 3 in valt af te leiden. Je leidt deze zelf in en weet hierbij een reflectief, coherent en verdiepende toelichting te geven.

Inhoud

Hoofddomein:
De student krijgt de beeldende vakken (2D, 3D, Media) en volgt daarnaast Artistiek Onderzoek. Bij de beeldende vakken verdiept de studenten zich verder in de technieken, materialen en concepten die hierbij horen middels opdrachten van de desbetreffende docenten. Bij artistiek onderzoek neemt de student deze kennis mee en onderzoekt hoe deze kunnen gebruikt worden in het opstarten en vervolgen van een eigen artistiek proces. Het experimenteren met inhouden, contexten en materialen/technieken is leidend. Hierbij onderzoekt de student hoe de opgedane kennis (zowel inhoudelijk als qua technieken) in de beeldende vakken zich verhouden tot het eigen beeldende proces en ontwikkeling hierin. Het zelfstandig onderzoeken en reflecteren wordt hier belangrijker en de student leert om hierover in gesprek te gaan met de begeleidende docenten en medestudenten. Het schetsboek van de student zal hierbij een leidraad vormen, zo kan de student het proces inzichtelijk maken en hierover in gesprek gaan.
Aan het eind van dit jaar werk je met z'n allen aan het organiseren van een tentoonstelling.

Onderwerpen:
Eigen proces, verdieping, samenhang verschillende beeldende vakken.

Belangrijke begrippen:
Beeldend onderzoek, fascinatie, onderwerp, bronnen, concept, relatie met andere kunstenaars, voorkeur, idee, research, keuze/selectie, beeldproductie,
Beeldprofiel, vorm, functie, functionaliteit, betekenis, transfer, medium, materiaal, techniek, handeling, positionering, interculturele en maatschappelijke alertheid en bewustwording, licht, beweging, geluid, kleur, vorm, restvorm, beeldend typografie,  samenhang tekst en beeld, ruimte, rangschikken, construeren, associatie, fantasie, idee, intuïtie, contrast, overeenkomst, compositie, verhouding, richting, verbinding
Materiaal/techniek: 
De student onderzoekt verschillende materialen, technieken en concepten en durft hiermee het experiment aan te gaan. Het eigen beeldend proces is hier leidend in. Er wordt verwacht dat de student zelfstandig de werkplaatsen gebruikt en een actieve, onderzoekende en assertieve houding hierin aanneemt.

Overzicht hele jaar:

Blok 1
Artistiek Onderzoek
2D
Werkplaats Grafiek Caroussel
Ontwikkelgesprek
 
Blok 2
Artistiek Onderzoek
Media
Werkplaats Electronics & Programming
Beoordeling: werkbespreking (10 punt)
 
Blok 3
Artistiek Onderzoek
3D
Vrije keuze werkplaats voor zowel 3D en Media
Ontwikkelgesprek
 
Blok 4
Artistiek Onderzoek
Organiseren expositie
Beoordeling: werkbespreking (10 punt)

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva