Vak: Kunstgeschiedenissen 1 credits: 5

Vakcode
DBVP23KUG1
Naam
Kunstgeschiedenissen 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Kunstgeschiedenissen 1 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Je hebt kennis van de ontwikkelingen binnen DE geschiedenis van de beeldende kunst en vormgeving en je benadert deze kritisch vanuit verschillende perspectieven en contexten.   
 
Je ontdekt bewust de ontwikkelingen binnen de kunstgeschiedenissen (bijvoorbeeld lokaal en globaal, materialen en technieken, etc.) zowel binnen als ook buiten de muren van het leslokaal.  
 
Je onderzoekt zowel zelfstandig als in groepsverband artistieke uitingen en plaatst deze in sociaalhistorische context.   
 
Je de aangedragen bronnen op een systematische (academische) manier in je onderzoek. 

Je drukt je onderzoek (proces en uitkomsten) zowel visueel als tekstueel (van geschreven tot gesproken taal) uit.   
 

Inhoud

Binnen het vak Kunstgeschiedenissen 1 word je op vijf momenten beoordeeld. Jullie zullen individueel twee essays schrijven en in groepsverband in de les drie presentaties geven waarin de gekozen werken centraal staan. Het gaat dus om 5 toetsmomenten, die elk met een voldoende of onvoldoende worden beoordeeld. Daarnaast wordt in de beoordeling ook jouw actieve participatie in de lessen meegenomen. Vier van de vijf toetsmomenten moeten met een voldoende worden beoordeeld om het vak te halen. Actieve participatie moet een van die vier voldoendes zijn om het vak te halen.


Overzicht toetsmomenten:
Moment 1 (week 3): essay
Moment 2 (week 8): groepspresentatie
Moment 3 (blok 2, week 2): essay
Moment 4 (blok 2, week 4): groepspresentatie
Moment 5 (blok 2, week 8): groepspresentatie
  • Alle opdrachten lever je in op blackboard.
Hele semester: actieve participatie, dit houdt in dat je tenminste 80 % aanwezig bent, op tijd in de colleges aanwezig bent en actief deelneemt aan de colleges door vragen te stellen, mee te doen aan discussies en te luisteren naar je medestudenten.

Het doel van Kunstgeschiedenissen 1 en 2 in het eerste jaar is kennismaken met zowel de canon als ook de kunstgeschiedenissen van de prehistorie tot nu, en deze direct te bevragen door middel van het werken in groepen en samen aan de kunstgeschiedenissen te bouwen/ in dialoog te gaan met de kunstgeschiedenissen/contexten/perspectieven. We zullen hierin vooral de bronnen aanleveren, maar jullie zullen ook al gezamenlijk eerste stappen zetten om zelfstandig bronnen op te zoeken (zowel tekstueel als visueel) en deze te gebruiken. Dat vragen we voornamelijk aan jullie in het tweede semester Kunstgeschiedenissen 2.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva