Vak: Toegepaste Mechanica credits: 5

Vakcode
ELVP22AMEC
Naam
Toegepaste Mechanica
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.M. Overweel-Vogelaar
Werkvormen
  • Probleem gestuurd onderwijs
Toetsen
  • Toegepaste Mechanica - Opdracht

Leeruitkomsten

Definiëren:
De student brengt een probleem of klantbehoefte eenduidig in kaart, plaatst deze in de juiste context, raadpleegt relevante bronnen en formuleert op basis hiervan een doelstelling, probleemstelling en elektrotechnische eisen.

Ontwerpen
De student overweegt verschillende oplossingsrichtingen om tot een gedetailleerd en goed onderbouwd (elektro)technisch product of proces, of een (elektro)technische dienst te komen. Daarbij baseert hij/zij zich op het programma van eisen en maakt gebruik van passende ontwerpmethodieken. Tevens houdt de student rekening met maatschappelijke belangen en engineeringstandaarden.

Inhoud

Bij Toegepaste Mechanica leert de student om op een gestructureerde manier antwoord te geven op de vraag: “Is een onderdeel sterk genoeg in deze belastingsituatie?” Het antwoord op deze vraag kan op twee manieren worden gegeven, namelijk door een (handmatige) berekening en een computersimulatie. Beide methoden komen in deze module aan bod.

Bij de handmatige berekening ligt de focus op het schematiseren van (vereenvoudigde) situaties en het weergeven van de uitwendige krachten en momenten in een Vrij Lichaamsschema (VLS). Deze uitwendige krachten vertaalt de student naar inwendige krachten en spanningen op het product(onderdeel), zodat hij/zij vervolgens antwoord kan geven op de vraag of een onderdeel sterk genoeg is. Ook met behulp van software beantwoordt de student  deze vraag door de vervorming(en) als spanning(en) als het gevolg van uitwendige belastingen op een product(onderdeel) te visualiseren.

School(s)

  • Instituut voor Engineering