Vak: Mantelzorg credits: 5

Vakcode
ETVB22THEMA22
Naam
Mantelzorg
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
G.J. Roorda-Huisman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Simulatie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Performance assessment - Performance assessment
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

De student:

  1. Voert een professioneel coachingsgesprek met de (fictieve) mantelzorger waarin rekening gehouden is met het perspectief, de dilemma’s en de context van de mantelzorger.  
  2. Adviseert (schriftelijk) in samenwerking met relevante partners (o.a. gemeente, wijkverpleging) de mantelzorger waardoor de mogelijkheden en de eigen regie van de mantelzorger worden versterkt.  
  3. Onderbouwt welke strategieën mantelzorgers kunnen aanwenden om de zorgvrager tot zelfmanagement te stimuleren. 
  4. Doet aanbevelingen aan een mantelzorger inclusief het benutten van mogelijkheden voor (zorg) technologie, wetgeving, sociale en andere voorzieningen, ter vergroting van de participatie van de cliënt 
  5. Geeft een onderbouwd advies met een bijbehorend programma van eisen gericht op aanpassing van de woonsituatie in samenspraak met de cliënt en zijn systeem en betrokken professionals, en maakt hierbij gebruik van (zorg)technologie, hulpmiddelen, aanpassingen en/of voorzieningen.   

Inhoud

Dit thema bouwt voort op thema 1.4, Ergotherapie en ouderen. In thema 1.4 stond de oudere cliënt centraal. In thema 2.1 leren de studenten om een mantelzorger te adviseren over het begeleiden en verzorgen van hun naaste (de oudere cliënt) waarbij de eigen regie van de cliënt en de mantelzorger versterkt wordt. Hierbij betrekken de studenten relevante partners uit de sociale en fysieke omgeving, zoals de wijkverpleegkundige, de WMO-consulent, vrijwilligers. 

De studenten oefenen in de vaardigheden met motiverende gesprekstechnieken, het adviseren van woningaanpassingen en inzetten van (zorg)technologie. 

Het thema Mantelzorg wordt getoetst met een verslag en een performance assessment. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies