Vak: Gezond werken en leren credits: 5

Vakcode
ETVB22THEMA27
Naam
Gezond werken en leren
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E.T. Mol
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Projectonderwijs
  • Simulatie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitaal tentamen - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

De student:
  1. Stelt een op evidence gebaseerd (behandel)plan op leidend tot terugkeer naar werk of studie waarbij rekening is gehouden met de cliënt en zijn omgeving  
  2. Benoemt wat het ‘omgaan met’ fysieke en mentale belemmeringen betekent voor cliënten en past de principes van gedragsverandering toe in de begeleiding.   
  3. Evalueert en formuleert verbeteracties voor terugkeer naar werk of studie.   
  4. Past theoretische richtlijnen, protocollen en visie van de cliënt toe bij het onderbouwen van keuzes voor terugkeer naar werk of studie.  

Inhoud

Wat heb je nodig om gezond (weer) naar school en aan het werk te gaan en blijven en wat is de rol van ergotherapie hierbij? Dat is het thema van de komende onderwijseenheid. In de integrale lijn werk je een (behandel)plan uit voor een cliënt, dit wordt getoetst middels een professioneel product dat je met je groep inlevert. In de vaardighedenlijn komt werkplek analyse en instellen aan bod en motivational interviewing en graded activity. Beide interventietechnieken worden vaak gebruikt binnen het thema leren en werken. In de conceptuele leerlijn doe je kennis op over positieve en negatieve invloeden op duurzame inzetbaarheid, de wetgeving rondom meedoen op school en rondom arbeid en over ergonomie en kinesiologie op de werkplek. Specifieke kennis en begrip van arbeidsproblematiek bij mensen met een depressie, KANS of lage rugklachten worden behandeld en begrippen uit het ICF en MOHO worden toegepast op arbeidsproblematiek en van daaruit komen passende assessments en interventies aan de orde. In een kennistoets wordt de kennis die je hebt opgedaan in dit thema en het toepassen hiervan op een casus getoetst.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies