Vak: Stage 1 credits: 30

Vakcode
ETVB23STAGE1
Naam
Stage 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
G. Wijbenga
Werkvormen
  • Stage, werk
Toetsen
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

Als stagiaire ergotherapie ben je tijdens de stageperiode bezig met verschillende facetten van het beroep. Denk hierbij aan inventariseren, analyseren, behandelen, begeleiden, adviseren, ondersteunen en versterken van cliënten en het cliëntsysteem. Naast de competenties die je nodig hebt in het directe cliëntcontact zijn vaardigheden als organiseren, samenwerken en onderzoeken van belang. Door te werken in de praktijk krijgt jouw professionaliteit  een belangrijke boost en kom je er nog meer achter waar jouw kwaliteiten liggen.   

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de competenties met bijbehorende leeruitkomsten voor beide stages. De term 'zelfstandig' betekent altijd 'zelfstandig onder supervisie' omdat je ergotherapeut i.o. bent. 

Clientgerichte competenties

1.1 Screenen en 1.2 Inventariseren en analyseren
De student inventariseert, interpreteert, analyseert en prioriteert zelfstandig en op methodische wijze in dialoog met de cliënt (en zijn systeem) de ervaren handelingsproblemen, wensen en mogelijkheden tot verandering.  

1.3 Behandelen en begeleiden
De student behandelt, begeleidt en adviseert de cliënt zelfstandig (onder supervisie) en op methodische wijze om het betekenisvol handelen te bevorderen.  

1.4 Adviseren aan derden
De student ondersteunt individuen en/of groepen zelfstandig (onder supervisie) en op methodische wijze om de eigen regie te versterken en voorwaarden in de omgeving te creëren ter bevordering van sociale inclusie. Daarbij toont de ergotherapeut i.o. aan bewust te zijn van sociaal-maatschappelijke invloeden op het dagelijks leven van de cliënt en/of het cliëntsysteem.

1.5 Ondersteunen en versterken
De student ondersteunt individuen en/of groepen zelfstandig (onder supervisie) en op methodische wijze om de eigen regie te versterken en voorwaarden in de omgeving te creëren ter bevordering van sociale inclusie. Daarbij toont de ergotherapeut i.o. aan bewust te zijn van sociaal-maatschappelijke invloeden op het dagelijks leven van de cliënt en/of het cliëntsysteem.

  
Organisatiegerichte competenties

2.1 Samenwerken
De student werkt op eigen initiatief samen met andere professionals binnen en buiten de organisatie en levert zo een ergotherapeutische bijdrage ten bate van de totale dienstverlening aan de cliënt.  


2.2 Organiseren
De student organiseert zelfstandig en op eigen initiatief de ergotherapeutische dienstverlening binnen de kaders van de organisatie.

2.3 Ondernemen
De student ziet kansen voor het werven van nieuwe klanten/markten en doet voorstellen aan de stagesetting voor het uitbreiden van de ergotherapeutische dienstverlening

2.4 Zorgdragen voor kwaliteit
De student signaleert, inventariseert en analyseert de effectiviteit en efficiëntie van de ergotherapeutische dienstverlening en geeft advies over de implementatie van een verbetering aan de stagesetting.


Beroepsgerichte competenties

3.1 Onderzoeken
De student geeft het ergotherapeutisch proces vorm volgens evidence based practice ter verbetering en verantwoording van de kwaliteit van zorg.

3.2 Innoveren
De student ontwikkelt of implementeert nieuwe werkwijzen, producten of diensten om bij te dragen aan vernieuwing of verbetering van de ergotherapeutische dienstverlening. 

3.3 Leren en ontwikkelen
De student draagt relevante beroepskennis en/of vaardigheden over aan anderen afgestemd op de doelgroep
De student toont een professionele houding en handelt ethisch verantwoord in het omgaan met taken, cliënten, en collega’s. 
De student plant, monitort en evalueert in een cyclisch proces de leeractiviteiten, waarbij actief gebruik gemaakt wordt van feedback van anderen




  

Inhoud

Niveau 3

Dit betreft de eerste externe stage, een beroepsvoorbereidende periode, extern onder supervisie. Binnen de stage wordt gewerkt aan de verschillende beroepscompetenties op eindniveau.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies