Vak: De ergotherapeut en zijn beroep 2 credits: 5

Vakcode
ETVP21THEMA2
Naam
De ergotherapeut en zijn beroep 2
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. de Vries
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Performance assessment - Performance assessment
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten


De student…. ​
  1. ​​beschrijft en verantwoordt, door op de juiste wijze naar de literatuur te verwijzen, het methodisch ergotherapeutisch proces.
  2. herkent en benoemt de aspecten van het inhoudsmodel PEOP: bij een fictieve casus.
  3. beschrijft en herkent het effect van dagelijks handelen op gezondheid en welzijn van de cliënt.  ​
  4. doet aanbevelingen op het gebied van zitten in de rolstoel gericht op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.  
  5. stelt op basis van het vraag-verhelderend gesprek met handelingsvragen een plan van aanpak op 
  6. instrueert aan een cliënt (in simulatiesetting) de techniek van rolstoel rijden.

Inhoud

Waar in thema 1.1 de nadruk ligt op de rollen en competenties van de ergotherapeut en de factoren die invloed hebben op (je eigen) dagelijks handelen wordt in thema 1.2 ingegaan op het dagelijks handelen van de ander en wat je daar als ergotherapeut mee kunt.
In de integrale leerlijn wordt aan de hand van verschillende fictieve casussen het methodisch ergotherapeutisch proces doorlopen. Dit wordt afgerond met een performance assessment waarin een presentatie over het methodisch ergotherapeutisch proces wordt gegeven aan collega-ergotherapeuten in een werkgroep bijeenkomst. De aspecten van het inhoudsmodel PEOP en het effect van dagelijks handelen op gezondheid en welzijn van de cliënt komen in de presentatie terug.
  • Deze leerlijn wordt aan de hand van een performance assessment getoetst.
De vaardigheden leerlijn start met de vaardigheid het vraagverhelderend gesprek in relatie met handelingsproblemen gerelateerd aan het zitten in de rolstoel en/of rijden in de rolstoel. Je leert naast een goed gesprek voeren ook het juist opmeten van de lichaamsmaten van de client die je daarna kunt vertalen naar rolstoelmaten. Je leert op basis van de metingen de juiste rolstoel te kiezen voor de cliënt.
Van belang is dat je de techniek van het rolstoel rijden goed kent en dat je dit in instructievorm kunt overbrengen op de cliënt. Dit doe je binnen een goede structuur en je maakt gebruik van passende gesprekstechnieken.
  • De vaardighedenleerlijn wordt afgesloten middels een vaardigheden toets aan de hand van een simulatiesetting. Tijdens de toets moet je één van de twee vaardigheden laten zien: Het zitten in de rolstoel, opmeten en kiezen van de rolstoel of het instrueren van twee technieken behorende bij het rolstoelrijden. Bij beide onderdelen start je met een vraagverhelderend gesprek.
De conceptuele leerlijn ondersteunt de opdracht van de integrale leerlijn. Er wordt ingegaan op het ergotherapeutisch proces en het begrip dagelijks handelen. Tevens wordt er voorlichting gegeven over het zoeken van literatuur over ziektebeelden/ beperkingen. In de psychologielessen komen motivatie en de emoties en gedachten van een cliënt leren herkennen aan bod. De neurologielessen zijn een introductie in de gedragsneurologie in combinatie met uitleg over de functie van de hersenen en zenuwstelsel, de links-rechtsverschillen in de hersenen, het limbisch systeem en subcorticale structuren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies