Vak: Belastingheffing bij organisaties credits: 5

Vakcode
FTVB23BBO1
Naam
Belastingheffing bij organisaties
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Reitsma
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Belastingheffing bij organisaties - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student past  in casuïstiek de fiscale gevolgen van de belastingplicht, het belastbare feit, de vrijstellingen en de (inter)nationale leveringen en diensten uit de Wet op de Omzetbelasting 1968 toe.
  2. De student berekent  het recht op aftrek van voorbelasting inclusief de herzieningsregels uit de Wet op de Omzetbelasting 1968.
  3. De student past in casuïstiek de theorie van de kernbegrippen, de theorie omtrent de belastbaarheid en theorie omtrent de werkkostenregeling uit de Wet op de Loonbelasting 1964 toe. 
  4. De student past in casuïstiek de formele regels omtrent de aangifte-, aanslag- en boeteverplichtingen uit de Algemene Wet Rijksbelastingen toe.
  5. De student past in casuïstiek de regels inzake aftrek van rente, de deelnemingsvrijstelling, de fiscale eenheid en de reorganisatiefaciliteiten uit de Wet op de Vennootschapsbelasting specifiek toe.

Inhoud

Dit onderwijseenheid richt zich op de belastingwetgeving bij de organisaties. Enerzijds is sprake van een verbreding, doordat de student leert over de toepassing van de Wet op de Omzetbelasting 1968 en de Wet op de Loonbelasting 1964. Anderzijds  is sprake van een verdieping, doordat de student specifiekere informatie leert over de toepassing van de Wet op de Vennootschapsbelasting 1969 en de Algemene Wet Rijksbelastingen.

De student leert over de toepassing van de indirecte belastingen: omzetbelasting en de loonbelasting. De student leert over de belastingplichtige, het belastingobject van deze twee fiscale wetten. Met betrekking tot de omzetbelasting leert de student over de begrippen levering, dienst, intracommunautaire prestaties, de vrijstellingen en de (beperking van) het recht op vooraftrek van berekende omzetbelasting. Met betrekking tot de loonbelasting leert de student over de elementen van een dienstbetrekking, het loonbegrip, de vrijstellingen, vergoedingen en verstrekkingen en de zogenoemde werkkostenregeling.

In het ander deel leert de student speciefiekere regels over de toepassing van de Wet op de Vennootschapsbelasting 1969. De basiskennis over deze wet is uitgelegd bij onderwijseenheid FTA 2.3 Ondernemingsrecht en winstbelasting. Bij onderwijseenheid Belastingheffing bij organisaties vindt de verdieping van die wet plaats. De specifieke regels van de deelnemingsvrijstelling, de toepassing van de regels omtrent de fiscale eenheid en de fiscale reorganisatiefacliteiten komen aan bod.

Tenslotte verdiept de student zich in de formele regels van het belastingrecht doordat specifiek een aantal regelingen uit de Algemene Wet op de Rijksbelastingen wordt behandeld. Een goede kennis van het belastingaangifte- en belastingaanslagproces is een vereiste in de fiscael FTA-beroepspraktijk.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance