Vak: Business Process Management credits: 5

Vakcode
ITDP21BPM
Naam
Business Process Management
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.H. Stadman
Werkvormen
  • Individueel
  • Werkcollege
Toetsen
  • Business Process Management - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • De student adviseert de organisatie over mogelijke alternatieven en/of consequenties ten aanzien van oplossingsrichtingen voor verbeterde (vernieuwde) organisatieprocessen en de eventuele bijbehorende automatisering op basis van een gehanteerde adviesmethodiek.
  • De student analyseert kwalitatief of kwantitatief de knelpunten/issues in de huidige organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie op basis van een (BPM)-analysetechniek.
  • De student implementeert geautomatiseerde, vernieuwde of verbeterde organisatieprocessen in een organisatie op basis van een automatiseringsmethode/tool/techniek of stelt een implementatieplan op voor de organisatie op om de vernieuwde/verbeterde en te automatiseren organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie in te voeren op basis van een verandermanagementmethodiek.
  • De student ontwerpt een gewijzigde (verbeterde) architectuur van organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening voor een organisatie op basis van een (BPM)-ontwerpmethodiek.

Inhoud

Elke organisatie realiseert haar lange-termijndoelstellingen. Daartoe voert elke organisatie een keur van activiteiten uit, bijv. software produceren, producten en diensten verkopen, facturen sturen naar klanten. Al die activiteiten dienen gestructureerd en op een bepaalde manier gecombineerd worden tot zogenaamde "bedrijfsprocessen", die er voor zorgen dat een constante kwaliteit van dienstverlening naar de klant (de output van al die bedrijfsprocessen) gerealiseerd kan worden.
Een bedrijfsproces kan dan ook gedefinieerd worden als een serie samenhangende activiteiten, die in een organisatie wordt uitgevoerd om specifieke bedrijfsdoelen te behalen. Het realiseren van deze specifieke bedrijfsprocesdoelen draagt op haar beurt weer bij aan het realiseren van de lange-termijndoelstellingen van een organisatie. Bedrijfsprocessen vormen daarnaast een belangrijke laag in de IT-architectuur, waarbij geldt dat informatiesystemen de bedrijfsprocessen ondersteunen.
In dit vak leert de student dan ook de basiskennis over enkelvoudige bedrijfsprocessen en het verbeteren ervan op een kwalitatieve en kwantitatieve wijze. In het vak  neemt de student kennis van de BPM-levenscyclus, identificeert en analyseert de student bedrijfsprocessen en leert de student bedrijfsprocessen te modelleren op basis van een modelleringstaal, met behulp van een modelleringstool.
Bij dit vak hoort een individuele BPM-opdracht, waarin de student een verbeterd bedrijfsproces volledig werkend automatiseert op basis van een Business Process Management System, in dit geval Pega. De resultaten van deze individuele BPM-opdracht worden becijferd.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT