Vak: Object Oriented Design credits: 5

Vakcode
ITVB23OODT
Naam
Object Oriented Design
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.F. van der Lee
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Object Oriented Design - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • De student is bekend met het opstellen van requirements, functioneel en niet-functioneel. De functionele requirements definiëren het basissysteem, en bepalen dus wat het systeem wel en niet zal doen. De niet-functionele requirements leggen vast hóé ze dat doen.
  • De student is bekend met het opstellen van user stories. User Stories zijn korte, eenvoudige beschrijvingen van een eigenschap (feature) gezien vanuit het oogpunt van een eindgebruiker.
  • De student is bekend met het maken van een use-casediagrammen. Een use-casediagram is een schematische weergave van de functionaliteiten in een informatiesysteem en de verschillende soorten gebruikers die geautoriseerd zijn om deze functionaliteiten te gebruiken. Het geeft in een oogopslag aan welke rollen er in het systeem aanwezig zijn, en wat deze rollen mogen.
  • De student is bekend met een domeinmodel opstellen. Een domeinmodel is een conceptueel model en beschrijft betekenisvolle typen objecten in de context van het probleemdomein en hun onderlinge verband. Een domeinmodel wordt meestal weergegeven als een klassendiagram waarbij de bijbehorende methoden niet in het diagram worden opgenomen. Het diagram toont alleen aspecten uit de werkelijkheid waarin het nieuwe systeem moet gaan werken.
  • Het kunnen opstellen van een sequentiediagram. Simpel gezegd laat een sequentiediagram zien dat verschillende onderdelen van een systeem in een ‘volgorde’ werken om iets gedaan te krijgen. Eigenlijk is het WIE doet WAT op WELK moment. Sequentiediagrammen geven de volgorde aan hoe de acties binnen een proces verlopen.
  • De student is bekend met het toepassen van testtechnieken en kan voor de uit te voeren test de teststrategie formuleren en deze motiveren.
  • De student is bekend met het toepassen van testtechnieken en kan gebruikmakend van verschillende testtechnieken gegevens, paden en beslispunten testgevallen ontwerpen voor de testuitvoering.
  • De student is bekend met het toepassen van testtechnieken en kan op basis van een testrapportage een advies formuleren over het vrijgeven van de applicatie.

Inhoud

Object georiënteerd ontwerp (OOD) is het proces waarbij een objectgeoriënteerde methodologie wordt gebruikt om een computersysteem of applicatie te ontwerpen.
Deze techniek maakt de implementatie mogelijk van een softwareoplossing gebaseerd op de concepten van objecten.
Bij object georiënteerd systeemontwerp en -ontwikkeling helpt OOD bij het ontwerpen van de systeemarchitectuur of lay-out - meestal na voltooiing van een objectgeoriënteerde analyse (OOA).
Het ontworpen systeem wordt later gemaakt of geprogrammeerd met behulp van objectgeoriënteerde technieken en/ of een objectgeoriënteerde programmeertaal (OOP).
Het OOD-proces neemt het conceptuele systeemmodel, use cases, domeinmodel, gebruikersinterface (UI) en andere analysegegevens als input van de OOA-fase.
Dit wordt in OOD gebruikt om systeemklassen en objecten te identificeren, definiëren en ontwerpen, evenals hun relatie, interface en implementatie.
Daarvoor worden de technieken uit de UML gebruikt.

Testen' kan worden gedefinieerd als: Een verzameling activiteiten die uitgevoerd wordt om een of meer kenmerken van een product, proces of dienst vast te stellen volgens een gespecificeerde procedure.
Het proces waarmee de correcte werking van een systeem of product wordt aangetoond.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT