Vak: Business Process Management credits: 5

Vakcode
ITVP20BPM
Naam
Business Process Management
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.H. Stadman
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Engels en Ethiek - Overige toetsing
  • Opdrachten BPM - Overige toetsing
  • Tentamen BPM - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  • De student adviseert de organisatie over mogelijke alternatieven ten aanzien van oplossingsrichtingen voor verbeterde/vernieuwde organisatie-processen en de eventuele bijbehorende automatisering daarvan en/of adviseert over de consequenties van de invoering van de vernieuwde/verbeterde organisatie-processen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie op basis van een gehanteerde adviesmethodiek.
  • De student analyseert de consequenties van de voorgestelde veranderingen/verbeteringen in de toekomstige organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie op basis van een analysetechniek.
  • De student analyseert kwalitatief en kwantitatief de knelpunten/issues in de huidige organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie op basis van (BPM)-analysetechnieken.
  • De student drukt zich mondeling en schriftelijk uit in het Engels op niveau B2 in een afgebakende, internationale IT-context.
  • De student implementeert geautomatiseerde, vernieuwde of verbeterde organisatieprocessen in een organisatie op basis van een automatiseringsmethode en -tool/techniek en/of stelt een implementatieplan voor de organisatie op om de vernieuwde/verbeterde en geautomatiseerde organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening in een organisatie in te voeren op basis van een verandermanagementmethodiek.
  • De student is zich bewust van ethische dilemma’s en thema’s binnen ICT-processen en neemt dit mee bij de oordeelsvorming in een afgebakende IT-context.
  • De student ontwerpt een gewijzigde architectuur van organisatieprocessen en de bijbehorende informatievoorziening voor een organisatie op basis van een (BPM)-ontwerpmethodiek.

Inhoud

Om doelstellingen te behalen, voert elke organisatie een diversiteit van activiteiten uit. Bijvoorbeeld software produceren, producten en diensten verkopen of facturen sturen naar klanten. Deze samenhangende activiteiten worden ook wel bedrijfsprocessen genoemd. Om constante kwaliteit in dienstverlening te bereiken, is het handig dat bedrijfsprocessen inzichtelijk zijn.  Dan weet je namelijk, gegeven bepaalde input, wat de output is. Dit wordt altijd ondersteund door IT.
In dit vak leer je dan ook de basiskennis over het modelleren en simuleren van enkelvoudige bedrijfsprocessen en om op basis daarvan, verbeteradviezen uit te doen.
Bij dit vak hoort een BPM-Scrum"project". Samen met je Scrumteam verbeter en automatiseer je een volledig bedrijfsproces op basis van een Business Process Management System, in dit geval Pega.

Omdat je in het bedrijfsleven ook samen kunt werken met internationale klanten en collega’s, wordt in dit vak aandacht besteed aan Engelse communicatie. In het vak van IT’er krijg je ook te maken met ethische dilemma’s en daarom wordt in dit vak de Engelse communicatie gecombineerd met ethiek. In hoeverre kan/mag een machine de verantwoordelijkheden overnemen van mensen? Door over dit soort vraagstukken in gesprek te gaan, werk je aan de ontwikkeling van een kritische houding.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT