Vak: Ondernemende Identiteit 1 credits: 5

Vakcode
ONVA23ONI1
Naam
Ondernemende Identiteit 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Gerdez
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Impactchallenge - Overige toetsing
  • Ondernemende Identiteit 1 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Competenties:

1.3 De student heeft een toekomstvisie.
1.4 De student zet ideeën om in een waardevol product of waardevolle dienst.
1.5 De student laat zien dat hij ethisch en duurzaam kan denken.
2.1 De student is zelfbewust en zelfredzaam.
2.2 De student toont motivatie en doorzettingsvermogen.
2.5 De student zet anderen in beweging
3.1 De student neemt het initiatief.
3.3 De student gaat om met onzekerheid, onduidelijkheid en risico.
3.5 De student leert door ervaring.

Leeruitkomsten:
  1. Onderzoekt zijn ondernemende identiteit en brengt deze in kaart met behulp van de aangereikte opdrachten en theorieën.     

  1. Benoemt en beargumenteert persoonlijke en professionele ontwikkeldoelen.      

  1. Monitort persoonlijke en professionele ontwikkeldoelen en reflecteert door middel van aangereikte theorieën en ondernemerschapsmodellen.   

  1. Werkt samen in een (onbekende) wisselende leeromgeving met medestudenten en relevante derden (critical friends).  

Inhoud

Niveau:
Inleidend

Inhoud:

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling is tegenwoordig heel gewoon. De geluks-industrie viert hoogtij en als je wilt werken aan jezelf zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om dit te doen. De meeste studenten van jouw leeftijd (generatie Z) zijn geboren met de spreekwoordelijke telefoon in de hand. Je behoort tot de digital natives, de generatie die geboren is tussen 1995 en 2010. 

Dagelijks word je via socials geconfronteerd met het ideaalplaatje van het leven. Het lijkt een maakbare wereld, alsof geluk te koop is. Het is een wereld waarin jij jezelf staande wilt houden, wilt groeien, studeren en ondernemen. Jij bepaalt welke dromen en doelen daarbij horen.  

De mogelijkheden lijken oneindig. Je wilt ondernemen, dat past bij je passie en interesses en toekomstverwachtingen. Je vraagt je misschien af hoe je zoals Elon Musk wordt, hoe je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk wordt of hoe je impact kunt maken. Ondertussen krijg je dagelijks heel veel informatie te verwerken en wordt er misschien wel van alles van je verwacht.  

 Tijdens de lessen Ondernemende Identiteit gaat het over jou als professional. Wat wil jij? Waar sta je voor? Wat kenmerkt jou? Welke talenten heb je en wil je benutten? Dit zijn vragen waar jij over na gaat denken, bij stil gaat staan want succes begint immers bij jezelf, maar dan moet je jezelf wel kennen. Op basis van dit zelfinzicht formuleer en beargumenteer je persoonlijke ontwikkeldoelen. 

 Misschien weet jij al precies wat je wilt. Je ziet het al helemaal voor je en kan niet wachten om te beginnen met ondernemen. Grote kans dat je al begonnen bent. Of heb je eigenlijk nog geen idee? Geen probleem, wij gaan je helpen je dromen om te leren zetten in concrete doelen. Wij gaan je in leerjaar 1 helpen je persoonlijke en ondernemers doelen helder te formuleren en te behalen! Je ontwikkelt een visie/toekomstdroom en je maakt met behulp van kritisch en creatief denken een plan over hoe je deze toekomstdroom kunt bereiken. Je gaat daarbij ook onderzoeken welke obstakels er zijn binnen en buiten je eigen invloed.  

Daarnaast zoek je naar wat je eigen toegevoegde waarde is, welke invloed de omgeving heeft en welke relaties daarbij allemaal een rol spelen. Door samenwerking met andere studenten en in je eigen netwerk leer je constructieve feedback te vragen. Ook geef je feedback aan medestudenten door als critical friend te observeren, te analyseren en de feedback te beargumenteren. Deze feedback neem je mee in je eigen functioneren als ondernemer zodat je een compleet beeld ontwikkelt van je eigen kennen en kunnen. Dit is een doorlopend leerproces waarbij je gebruikmaakt van het reflectiemodel van Korthagen. 

Bij de leerlijn Ondernemende identiteit 1 hoort ook de het organiseren en deelnemen aan de Impact Challenge / Impactweek. Deze week vindt plaats in periode 4 van jaar 1.

Studiemateriaal:
Voor de meest recente informatie zie de boekenlijst op intranet: Hanze.nl/adondernemen of de Blackboardcourse.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance