Vak: Dilemma's credits: 5

Vakcode
REVB23DIL
Naam
Dilemma's
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Wolting
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Dilemma's - Opdracht

Leeruitkomsten

Organiseren (niveau 2) 
- De student onderzoekt eigen normen, waarden en overtuigingen; dit leidt tot keuzes in het professioneel handelen en de professionele loopbaan. 
- De student participeert in een gezamenlijk reflectieproces vraagt feedback, reflecteert op eigen ontwikkeling en rol en nuanceert het eigen perspectief met andermans inzichten. 

Inhoud

Hoe worden dilemma’s opgelost waar je voor staat en welke positie neem je in wanneer er meerdere stakeholders zoals je partner, ouders, kinderen, collega’s, een klant, de burger, je werkgever, of groepen mensen zoals de boeren, de milieubeweging of andere organisaties of zelfs misschien de rechtstaat betrokken zijn en waaraan verantwoording afgelegd moet worden? 
Iedere jurist krijgt met morele dilemma’s te maken. Morele kwesties waarbij je als jurist moet kiezen tussen meerdere handelingsopties die allemaal nastrevenswaardig zijn. En wanneer handel je dan professioneel en/of verantwoordelijk? 
 
Aan de hand van actualiteiten krijg je inzicht in de (juridische en cultureel-maatschappelijke) verantwoordelijkheden die hierbij een rol spelen. Het is namelijk niet altijd makkelijk om vast te stellen waar recht ophoudt en ethiek begint. Ook bestaat het recht niet alleen uit normen, maar ook uit waarden die nader ingevuld moeten worden, zoals ‘behoorlijk bestuur’ in het publiekrecht of ‘redelijkheid en billijkheid’, ‘goed werkgeverschap’ in het privaatrecht. Dit staat nog los van de vraag of het recht ook rechtvaardig is en of ze vervolgens rechtvaardig uitgevoerd wordt. De toeslagenaffaire heeft laten zien dat dit zeker niet altijd het geval is, ook niet op grote schaal. Ook culturele aspecten kunnen een enorme impact maken op hoe je tegen het recht aankijkt en haar toepast. Een gedeelde waarde zoals rechtvaardigheid of respect kan verschillende uitingsvormen hebben die niet altijd goed samengaan. Er zijn heel wat actualiteiten die laten zien dat dit niet altijd goed gaat.  
In deze cursus leer je dan ook dat inzicht in het recht niet losgezien kan worden van inzicht in ethiek en in culturele gewaarwording. Vanuit de basisethieken van zowel ethiek als cultural awareness wordt geleerd dat het aan de hand van een analysemodel wel mogelijk is om gezamenlijk te komen tot een oplossing of een weloverwogen moreel oordeel.  
 
Praktisch: 
Je gaat aan de slag met zowel mondelinge als schriftelijke argumentatievaardigheden die deels in het Engels plaatsvinden bij de colleges van Cross Cultural Competence. En vanuit de basisethieken leer je bij de colleges Ethiek aan de hand van een analysemodel te komen tot een oplossing of weloverwogen moreel oordeel. Aan het eind van de cursus laat je aan de hand van een posterpresentatie zien dat je inzicht hebt in je eigen oordelen en handelen en dat van anderen. Dit inzicht is bepalend voor je ontwikkeling tot een integere juridische professional. De cursus Dilemma’s loopt gedurende één semester (óf twee blokken) en bestaat uit zowel colleges Ethiek als Cross Cultural Competence. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies