Vak: Digitale economie credits: 5

Vakcode
REVH20DGE
Naam
Digitale economie
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E.H. van Beem
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitale economie - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Beslissen (niveau 3) 
- De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie. 
- De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen. 
- De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen. 

Inhoud

Veel grote organisaties hebben tegenwoordig een afdeling Compliance. Deze afdeling houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving door de organisatie en valt veelal direct onder de verantwoordelijkheid van de CEO. Een Compliance Officer moet signaleren welke wet- en regelgeving van toepassing is op de organisatie, compliance-risicoanalyses uitvoeren, interne protocollen opstellen, controleren of deze protocollen worden nageleefd, het creĆ«ren van awareness onder de medewerkers en het rapporteren van incidenten bij de directie of (nationale) toezichthouders. 
Het onderdeel Digitale Economie bouwt voort op de kennis die is verkregen in blok 1.4 en blok 2.3. Binnen deze cursus worden o.a. de volgende onderdelen behandeld: privacy, cybersecurity, cybercrime, aansprakelijkheidsrecht, verzekeringen en ICT-contracten. Ook wordt er aandacht besteed aan organisatiesensitiviteit en het schrijven van beleid op het gebied van verandermanagement.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies