Vak: Jurist in bestuur 1 credits: 5

Vakcode
REVH20JIB1
Naam
Jurist in bestuur 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. Schriever
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Jurist in bestuur 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 2) 
- De student brengt van een afgebakende complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden. 

Beslissen (niveau 2) 
- De student stelt de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen. 

Inhoud

Dit studieonderdeel is een verdieping op blok 2 van de propedeuse. De onderwerpen bestuursrecht en bestuursprocesrecht staan centraal. 

Bestuursrecht 
Nadat de basis van het vak bestuursrecht is gelegd in jaar 1, wordt in jaar 2 een vervolg gegeven aan een brede bestuursrechtelijke basis. Voor de HBO-jurist is het van belang om inzicht te hebben in de verhouding tussen burger en overheid. Een overheidsjurist neemt in het werkveld geregeld besluiten over de burger. Denk bijvoorbeeld aan een handhavingsbesluit. In dit vak wordt ingegaan op de totstandkoming en de specifieke kenmerken van deze besluiten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn besluiten van algemene strekking, algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking. Ook wordt ingegaan op de (on)mogelijkheid tegen besluiten op te komen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan bestuurlijke en bestraffende sancties binnen het bestuursrecht. 

Bestuursprocesrecht 
Het komt uiteraard voor dat burgers het niet eens zijn met de besluiten van de overheid. Aan de wijze waarop een bestuursorgaan tot een, soms voor de burger ingrijpende, beslissing komt liggen vele procedurele regels ten grondslag, veelal ter bescherming van de burger. In de praktijk komt het vaak voor dat een burger van mening is dat de overheid een bepaalde beslissing niet had mogen nemen of dat de overheid bepaalde procedurele regels ten onrechte niet heeft gevolgd. Het is van belang te weten welke stappen een burger in een dergelijk geval kan ondernemen tegen de overheid. Het vak bestuursprocesrecht zal een beeld geven van de wijze waarop een burger kan opkomen tegen een besluit genomen door de vaak sterkere (lagere) overheid. Ingegaan wordt op welke procedurele stappen gevolgd dienen te worden door zowel het bestuursorgaan als de burger en hoe de rechter een geschil tussen burger en overheid dient te beoordelen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies