Vak: Reguleren en procederen credits: 5

Vakcode
REVH20RGP
Naam
Reguleren en procederen
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. den Uijl
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Reguleren en procederen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Beslissen (niveau 3) 
- De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie. 
- De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen. 
- De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen. 

Inhoud

In deze module maken studenten kennis met het werken als overheidsjurist bij de lokale overheid, oftewel: de gemeente. Waarschijnlijk zullen velen van de studenten in een baan bij de gemeente terechtkomen. Als er een bepaald onderwerp op de agenda staat bij een gemeente, welke bestuursorganen zijn daar dan op welke manier bij betrokken? Wat is de verhouding eigenlijk tussen deze organen? Als er beleid moet worden gemaakt, wat is dan 'goed' beleid? Vervolgens gaan we in op de procedurele kant van een besluit. Wellicht kan bezwaar/beroep voorkomen worden door het volgen van een pre-mediation traject? Zo niet, dan zal na de bezwaarfase de procedure bij de bestuursrechter volgen. In het onderdeel Bestuurs(Proces)recht staan we bij een aantal interessante leerstukken stil, zoals overheid en privaatrecht, overheidsaansprakelijkheid en exceptief verweer 

Deze module bestaat uit de volgende onderdelen: 

Recht Decentrale Overheden  
Het doel van dit onderdeel is om inzicht te verkrijgen in het functioneren van het gedecentraliseerde openbaar bestuur, om inzicht te verkrijgen van de inrichting van een gemeente (dus de taak en rol van de gemeenteraad, college van B&W en de burgemeester te bespreken en inzicht te verkrijgen in wat er speelt bij het gedecentraliseerde openbaar bestuur. Als je als publiekrechtelijk HBO-jurist bij een gemeente komt te werken kan je niet zonder kennis over de inrichting van het openbaar bestuur, de onderlinge verhoudingen en bevoegdheden van de verschillende organen en de juridische grondslagen waarop zij functioneren. 

Bestuur en Beleid 
Bij het onderdeel Bestuur en Beleid gaan jullie kijken naar beleid in brede zin. We gaan verschillende aspecten van beleid bekijken en proberen een antwoord te vinden op vragen als: 
Wat is beleid eigenlijk? Waar gebruikt een bestuursorgaan beleid voor? Wat is ‘goed’ beleid? Met welke instrumenten kan beleid worden uitgevoerd? 

(Pre-)mediation 
Bij dit onderdeel kijken we naar hoe de overheid kan communiceren met burgers op een wijze die als passend en rechtvaardig wordt ervaren en die tot gevolg heeft dat burgers meer begrip hebben voor besluiten van de overheid die gevolgen voor hen hebben. 

Bestuurs(proces)recht 
Bij dit onderdeel staan we stil bij een aantal bestuursrechtelijke leerstukken, namelijk onder welke voorwaarden de overheid privaatrechtelijke rechtshandelingen kan uitvoeren, wanneer de overheid aansprakelijk kan worden gehouden voor het toebrengen van schade/nadeel en in hoeverre het mogelijk is voor de bestuursrechter om avv's onverbindend te verklaren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies