Vak: Start in de juridische wereld 1 credits: 5

Vakcode
SIREP20SJW1
Naam
Start in de juridische wereld 1
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.M. Wintjes
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Start in de juridische wereld 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren (algemene beschrijving competentie) 
Voordat de hbo-jurist een beroepsproduct maakt, dient hij de praktijk te analyseren. Vervolgens formuleert hij de juridisch relevante vragen bij een casuspositie. Hij beschikt over onderzoeksvaardigheden: hij gaat systematisch te werk door de relevante juridische bronnen te selecteren en verzamelen, zoals wetgeving en jurisprudentie. Zijn analyse omvat het proces van verzamelen, selecteren, kwalificeren en analyseren van de praktijksituatie, de daaruit voorvloeiende relevante feiten en juridische bronnen. De hbo-jurist moet dit volledige proces doorlopen om een goed beroepsproduct op te leveren. 

Inhoud

Wat wordt verstaan onder recht? Waar is het recht te vinden en hoe pas je het toe? Dit zijn vragen die centraal staan. Er wordt aandacht besteed aan het juridische systeem, het gebruik van de wettenbundels en het lezen en begrijpen van juridische taal. De inhoudelijke onderdelen van het privaatrecht die besproken worden zijn het goederenrecht, de rechtshandeling en de overeenkomst.  
Naast het hebben van inzicht in het Nederlands recht, heeft de beginnende jurist instrumenten nodig om op een systematische manier toe te werken naar het antwoord op een juridische vraag. Deze cursus biedt een inleiding in de methoden en technieken die gebruikt kunnen worden om een juridisch (onderbouwd) oordeel te geven over een bepaalde situatie (casus). Het gaat over rechtsvinding in brede zin: methoden voor het oplossen (en op het spoor komen) van verschillende relevante vragen. We maken een begin met het aanleren van enkele basisvaardigheden: met name het vinden van wetsartikelen, de analyse van wetsartikelen, het lezen en analyseren van jurisprudentie en het oplossen van een juridische casus. We laten daarbij zien wat de systematiek is van de wettenbundels die je tijdens je studie gaat gebruiken en hoe je daarin snel je weg kunt vinden bij het beantwoorden van een juridische vraag. 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies