Vak: Perspectieven gesprek credits: 5

Vakcode
SSVB23CPG
Naam
Perspectieven gesprek
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
I. van der Zee
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Professioneel Product - Professioneel product

Leeruitkomsten

  1.  (kwalificaties: 1, 2, 3 & 9) De student stelt in gelijkwaardige samenwerking met een systeem een gedeeld plan op waarbij bevorderende en belemmerende signalen worden herkend, de eigen regie zoveel mogelijk wordt benut en bevorderd passend bij de eigenheid van het systeem en de individuele leden. Hierbij verantwoordt de student de gemaakte keuzes en interventies.    

  2. (kwalificaties: 2, 3 & 4 ) De student analyseert op basis van de kracht en kwetsbaarheid van een persoon in diens context signalen van misstanden die het optimaal functioneren van de persoon negatief beïnvloeden en daarmee kansengelijkheid, rechtvaardigheid en/of sociale veiligheid belemmert. In samenwerking met de persoon onderzoekt de student de mogelijkheden van de persoon, diens systeem en context voor positieve beïnvloeding en inclusie bevorderen.   

  3. (kwalificaties: 5, 6 & 7) De student werkt interprofessioneel samen rondom een meervoudig en complex probleem, rapporteert zorgvuldig en transparant, passend bij de context met in achtneming van wettelijke en sociaal werk kaders en ethische dilemma’s, hoe hierin weloverwogen te handelen.   

  4. (kwalificaties: 7 & 10) De student behartigt als sociaal werker de belangen van een persoon en/of systeem door de eigen professionele overwegingen te expliciteren en het eigen standpunt te agenderen binnen een interdisciplinair of interprofessioneel overleg.  

  5. (kwalificaties: 6, 7, 8, 9 & 10) Student geeft de eigen professionele ontwikkeling met behulp van de vier professionele aspecten vorm, verantwoordt gemaakte keuzes en draagt binnen verschillende samenwerkingsverbanden effectief bij aan het behalen van gezamenlijke doelen.

Inhoud

Deze module staat in het teken van het bevorderen van sociale rechtvaardigheid met en voor mensen met meervoudige problematiek, levend in onze complexe samenleving.  

De student werkt het hele semester toe naar een multidisciplinair overleg (MDO) dat hij/zij als groepje voert op basis van een voorstel met twee interventies, dat de student heeft opgesteld samen met mensen en hun systeem/netwerk. Om hier te komen leert de student interdisciplinair samen te werken en tot gezamenlijke doelstellingen met de personen en belangrijke anderen (informeel en formeel) te bedenken. 

Om daar uit te komen gaat de student eerst een analyse maken van het vraagstuk van iemand, samen met deze persoon en zijn/haar systeem & netwerk. De student brengt hierbij de krachten en kwetsbaarheden in kaart in de context van deze persoon. Dit doet de student op verschillende niveaus vanuit uit het ecologisch model.  

Vervolgens gaat de student op basis van een vraag van een persoon onderzoeken, wat de problemen/kwesties zijn waar hij/zij en zijn systeem mee aan de slag willen. Deze thema’s bekijk je vanuit verschillende perspectieven (welke mogelijkheden zijn er in de omgeving om de problemen/ kwestie(s) aan te pakken?). 

Op basis hiervan maakt de stduent samen met deze persoon, zijn/haar systeem & netwerk een interventieplan waarin je twee interventies voorstelt. Over dit plan gaat de student in een multidisciplinair overleg in gesprek, samen met professionals uit het werkveld en de persoon/zijn systeem zelf om tot gezamenlijke doelstellingen te komen. 

Gedurende het hele semester loopt de student ook het eerste deel van de Dagstage. De Dagstage loopt door in de volgende module (D). In Module C valt de Dagstage onder het onderdeel Professionele Ontwikkeling. In de module C gebruikt de student de Dagstage voor verschillende opdrachten.  

Binnen PO leert de student op basis van reflecties de eigen beroepsidentiteit verder te ontwikkelen. De student sluit af met een reflexieve presentatie waarin hij/zij de inzichten uit de Dagstage meeneemt en kijkt hierin terug op de  ontwikkeling als normatieve, reflectieve, ondernemende en lerende professional over Modules A, B & C. Het eerste deel van de Dagstage sluit de student af op de stageorganisatie. 

Aan het begin van Module C krijgt de student nog een voorlichting over de Profielen. De student maakt daarna de definitieve keuze. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies