Vak: Psychologie van de groep - groepsinterventies credits: 30

Vakcode
TPDB22PSYGR
Naam
Psychologie van de groep - groepsinterventies
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
S.T.M. Wolters
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio-assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Eindterm:

“De student ontwerpt zelfstandig een training naar aanleiding van een vraagstuk uit de eigen beroepscontext. Ten behoeve van het trainingsontwerp verzamelt en interpreteert ze kwalitatieve onderzoeksgegevens en past ze relevante psychologische theorieën toe. De student voert de ontworpen training uit en evalueert deze. De student maakt zo nodig gebruik van digitale technieken.”

 

Leeruitkomsten:

Professioneel werken III

Ondernemende houding en gericht op samenwerking (LO1)

Ondernemende houding
De toegepast psycholoog schat op proactieve, zelfverzekerde en resultaatgerichte wijze in waar zijn professionele deskundigheid als toegepast psycholoog van meerwaarde kan zijn voor gedragsvraagstukken vanuit het werkveld. Hij presenteert zichzelf op de beroepscompetenties van een toegepast psycholoog, ziet waar er behoefte is aan (gedrags-)verandering in de markt of binnen de organisatie, vertaalt dit naar professionele producten en overtuigt betrokkenen van de meerwaarde van het product.  

De student benoemt de eigen overtuigingen, kwaliteiten, valkuilen, waarden en normen. 
De student kan zichzelf presenteren in een gesprek, portfolio en presentatie.
De student kan de uitkomsten van een opdracht of product delen in een geprek en een presentatie.
De student kan proactief actie ondernemen om het eigen handelen te verbeteren.
De student kan, indien nodig, proactief om hulp vragen. 
De student toont een proactieve houding en neemt initiatief. 

Gericht op samenwerking
De toegepast psycholoog werkt constructief en respectvol samen met professionals van verschillende disciplines en verschillende niveaus. Hij kent zijn waarde als toegepast psycholoog in relatie tot andere professies. Hij is in staat zijn specifieke competenties op een effectieve manier in te brengen in samenwerkingsverbanden van verschillende aard.

De student kan een ANNO-houding laten zien, stelt vragen, geeft (onder begeleiding) feedback en evalueert de samenwerking, toont interesse en kan een goede taak- en rolverdeling toepassen. 

Op niveau A gaat het om voor-gestructureerde opdrachten waarbij er sprake is van inhoudelijke en procesmatige coaching. Studenten wordt door de coach aangeleerd effectief te communiceren op zowel inhouds- als procesniveau teneinde het cursusdoel te bereiken in een constructieve werksfeer. Ze verdiepen zich in hun sterke en minder sterke kanten als individueel teamlid en hoe ze dit kunnen aanpassen. Ze leren kijken naar elkaars sterke en minder sterke kanten in de samenwerking en hoe hiermee om te gaan teneinde het groepsdoel te bereiken.
Beoordeeld wordt op (indicatoren van 1 t/m 4  Bartram vwbt intergroepsproces):
  1. Je kunt bijdragen van andere teamleden/collega’s herkennen, erkennen en waarderen.
  2. Je toont belangstelling en begrip voor anderen, luistert, ondersteunt en draagt zorg voor anderen.
  3. Je raadpleegt anderen (binnen en buiten de groep) en deelt informatie, kennis en inzicht.
  4. Je past je aan het team aan ten behoeve van het bereiken van het groepsdoel.

 

 

 

Psychologie van de groep

“De student gebruikt theorieën en concepten uit Breinleren, Groepsdynamica en Gedragsbeïnvloeding bij het ontwerpen van een gedragsinterventie.” (LO2)

 

Groepsinterventie

  • De BaTP als beïnvloeder van gedrag analyseert, naar aanleiding van een vraag uit het werkveld om gedrag van individuen of groepen in positieve zin te veranderen, de achtergrond van de vraag en ontwerpt een daarbij passende effectieve interventie. (LO3 en LO4)
  • De BaTP als beïnvloeder van gedrag voert, naar aanleiding van een vraag uit het werkveld om gedrag van individuen of groepen in positieve zin te veranderen, een (eerder gemaakt) ontwerp voor gedragsverandering op systematische en transparante wijze uit. (LO5)
  • De BaTP als beïnvloeder van gedrag evalueert, naar aanleiding van een vraag uit het werkveld om gedrag van individuen of groepen in positieve zin te veranderen, een (eerder gemaakt) ontwerp voor gedragsverandering en de uitvoering hiervan op systematische en transparante wijze. (LO6)
 
 

Inhoud

De cursus Psychologie van de groep - groepsinterventies maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 3 – Psychologie van de groep - groepsinterventies.

De module is een geïntegreerd geheel die draait rondom een groepsinterventie. Interventie is een verzamelnaam voor activiteiten die iemand organiseert om ’iets ‘ te veranderen. Bij een training verandert men gedrag of vaardigheden, maar dit kan ook met een conferentie, een seminar, een studie- of heidag, een themadag of zelfs een langlopend verandertraject met een team. Daarbij kan de focus dus ook liggen op het veranderen van werkprocessen, attitudes  of de inrichting van een organisatieonderdeel.

De lesdagen zijn opgebouwd uit drie onderdelen. Bij het onderdeel Groepsinterventies doorloopt de student gedurende het semester de interventiecyclus (diagnose, analyse, ontwerp, uitvoering en evaluatie) stapsgewijs. Tijdens de bijeenkomsten leert de student door zelf delen van de bijeenkomsten te verzorgen en door deel te nemen als cursist van de door een medestudent verzorgt deel van de bijeenkomst.

Het onderdeel Psychologische basiskennis draait binnen deze module om de belangrijkste theorieën en concepten uit het Breinleren, Groepsdynamica en Gedragsbeïnvloeding. De student maakt zich dit eigen door zich hier zelf te verdiepen en deze theorieën en concepten te gebruiken ter onderbouwing van de eigen interventie.

Het onderdeel Professioneel werken draait om het werken aan de competenties ‘ondernemende houding’ en ‘gericht op samenwerken’. De student krijgt methodes aangeboden om in een studieteam met elkaar te werken aan deze competenties.

Gedurende het semester maakt de student deelopdrachten die aansluiten op de stappen van de interventiecyclus, het toepassen van de psychologische basiskennis en professioneel werken. Deze opdrachten voegt de student, eventueel samen met aanvullende bewijsstukken, samen in een portfolio om de leeruitkomsten behorende bij deze module aan te tonen. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies