Vak: Psychologie van het individu - coachen op progressie credits: 30

Vakcode
TPDB22PSYIN
Naam
Psychologie van het individu - coachen op progressie
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio-assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Professioneel werken: reflectief vermogen en ethische afweging en verantwoording (LO1)
De student reflecteert op haar eigen handelen en laat hierin zien zich bewust te zijn van eigen normen en waarden en van de beroepsspecifieke ethische codes. Zij herkent verschillende belangen, motieven en ethische dilemma’s en handelt met respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken'.
  • De coach toont aan zich bewust te zijn van eigen waarden, overtuigingen en gedrag, heeft zicht op de wijze waarop deze de manier van coachen beïnvloeden.
  • De coach gebruikt dit zelfinzicht om de doelstellingen van de coachee en, waar van toepassing, de opdrachtgever op een zo effectief mogelijke manier te realiseren.
  • De coach herkent verschillende motieven, belangen en ethische dilemma’s en handelt met respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken.
  • De coach onderzoekt en verbetert het eigen niveau van werken door o.a. geregeld feedback te vragen aan verschillende personen (senior-coaches; medestudenten; collega’s).
Psychologie van het Individu: Gezondheidspsychologie, Psychopathologie, Psychobiologie (LO2)
De student onderbouwt de coaching met diverse relevante concepten, modellen en perspectieven uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie.
  • De coach toont aan gebruik te hebben gemaakt van verdiepende en uitbreidende literatuur om het coaching traject te ondersteunen.
  • Met deze verdieping laat de coach zien de concepten, modellen en perspectieven uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie te kunnen koppelen aan de praktijk.
  • De coach heeft meerdere bewijsstukken aan het portfolio toegevoegd die de BOK dekken.
Coachings- of begeleidingstraject: analyse (LO3)
De student formuleert, in samenspraak met de coachee, logische en toetsbare hypotheses/doelen aansluitend bij de achtergrond van het ontwikkelvraagstuk van de coachee en legt deze vast in een coachcontract'.
  • De coach gebruikt de informatie uit het intakegesprek om samen met de coachee te komen tot een duidelijke ontwikkelvraag.
  • De coach stelt samen met de coachee een coachcontract op waarin de ontwikkelvraag en de wederzijdse verwachtingen worden vastgesteld.
  • Het coachcontract vormt het startpunt van de coaching maar kan tussentijds aangepast worden.
  • De coach gaat hierbij te werk volgens het diagnostische model en stelt n.a.v. de intake toetsbare hypotheses/doelen op.
Coachings- of begeleidingstraject: ontwerp (LO4)
De student ontwerpt, op methodische wijze, voor de coaching passende effectieve interventies, daarbij gebruikmakend van verschillende gespreksmethodieken, psychodiagnostiek, modellen en (digitale) hulpmiddelen.
  • De coach past modellen, hulpmiddelen, technieken en ideeën toe die verder gaan dan de basis communicatieve vaardigheden.
  • De coach zet een diversiteit aan evidence based (digitale)technieken en instrumenten in passende bij het vraagstuk van de coachee.
  • De diagnostische cyclus en daarbij passende diagnostische instrumenten (waarvan 2 vragenlijsten) wordt bij minimaal één coachee ingezet.
Coachings- of begeleidingstraject: uitvoering (LO5)
De student voert het coachingstraject op systematische en transparante wijze uit aansluitend bij de wensen en ontwikkeling van de coachee en gaat hierbij te werk volgens het EMCC competentie framework.
  • De coach bouwt een vruchtbare relatie op met de coachee en, waar van toepassing, met de opdrachtgever.
  • De coach werkt zodanig met de coachee samen dat er inzicht ontwikkeld wordt en wordt geleerd.
  • De coach is transparant in zijn/haar werkwijze en zet zijn/haar vaardigheden in om de coachee te ondersteunen bij het realiseren van de veranderingen die deze wenst.
Coachings- of begeleidingstraject: evaluatie (LO6)
De student evalueert tijdens en na het coachingstraject op resultaten en proces met de coachee en/of de opdrachtgever.
  • De coach verzamelt gedurende en na het coachtraject informatie over de effectiviteit van zijn/haar werkwijze.
  • De coach gebruikt hiervoor een evaluatieformulier dat minstens éénmaal wordt afgenomen.

Inhoud

In deze module staat de individuele mens weer centraal en deze module bouwt daarmee voornamelijk voort op de kennis en vaardigheden uit module 1. De module bestaat uit drie onderdelen (of beter gezegd werkvormen) die samen één geheel vormen. Het geleerde tijdens het/de ene onderdeel/werkvorm kan de student direct toepassen in het/de andere onderdeel/werkvorm. 

In het onderdeel Psychologie van het individu: (mentale) gezondheid staan de relevante theorieën, concepten en modellen uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie centraal. Deze kennis toetst de student en past de student toe in de eigen praktijk en vanuit de rol als coach of begeleider.

In het onderdeel Skills lab leert de student een aantal vaardigheden die nodig zijn om een coachings- of begeleidingstraject uit te kunnen voeren en binnen het eigen studieteam reflecteert de student samen met de teamgenoten en met de senior-coach op het coachingstraject en op de rol van de student als ethisch, reflectieve professional. 

De student verzamelt gedurende het semester bewijsstukken om de leeruitkomsten behorende bij deze cursus aan te tonen. Deze bewijsstukken levert de student aan in een portfolio. Verplichte onderdelen van dit portfolio zijn het ondertekenen van de Ethische code van de NOBCO, een ondertekend coachcontract, opnames van en reflectie op de gevoerde gesprekken met de eigen coachees, het doorlopen van de diagnostische cyclus met minimaal één van de coachees en een ontworpen en afgenomen evaluatieformulier.



 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies