Vak: Sportorganisatieontwikkeling credits: 10

Vakcode
ASVA21ORG
Naam
Sportorganisatieontwikkeling
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
T.A. Panneman
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sportorganisatieontwikkeling - Professioneel product

Leeruitkomsten

Ad Sport lolu: Ondernemen en ontwikkelen:
  • De Ad sport professional komt onder begeleiding tot een heldere vraagdiagnose van het complexe vraagstuk in de beroepspraktijk.
  • De Ad sport professional analyseert en interpreteert met anderen informatie uit relevante bronnen.
  • De Ad sport professional ontwikkelt op basis van aangereikte informatie een visie op sport en bewegen.


Ad Sport lolu: Communiceren en adviseren:
  • De Ad sport professional signaleert en interpreteert in samenspraak met de opdrachtgever relevante ontwikkelingen, vertaalt deze naar de wereld van sport en bewegen en handelt daarnaar.
  • De Ad sport professional gebruikt de visie en waarden van de organisatie bij het onderbouwen van gemaakte keuze.
  • De Ad sport professional evalueert onder begeleiding de uitvoering van (nieuw ingezet) beleid en de behaalde resultaten vanuit visie en doelstellingen van de organisatie.
  • De Ad sport professional concludeert samen met anderen over de kwaliteit en impact van het implementatieproces en geeft adviezen aan de opdrachtgever ten behoeve van de continuïteit.

Inhoud

Nieuwe technologie, andere vormen van organiseren, opkomende sporten en verandering van waarden. De sportwereld is in transitie en dit betekent dat de toekomst van veel sportorganisaties onzeker is. Hoewel elke organisatie op gezette tijden na moeten denken over haar bestaansrecht en strategische koers, daar geldt dit zeker ook voor sportaanbieders in het algemeen en sportverenigingen in het bijzonder.
In deze challenge sportorganisatieontwikkeling richten we ons op een sportaanbieder en haar krachtenveld en ga je de rol van adviseur vervullen. Om het functioneren van de sportorganisatie goed te leren kennen, wordt er een organisatiediagnose uitgevoerd en een advies gegeven. Hierbij wordt er uitgebreide analyse gemaakt bij een eigen gekozen sportaanbieder (opdrachtgever). Dit vraagt een actieve en ondernemende houding. Er mag zowel individueel als ook in duo’s gewerkt worden. Op basis van de analyses check je het vraagstuk van de sportorganisatie en kom je met een specifiekere opdracht waar je het advies voor gaat maken. Tijdens verschillende werksessies ga je de methodiek bepalen om de sportorganisatie in kaart te brengen en verdiep je je in thema’s die betrekking hebben op het bestaansrecht en duurzaamheid van de organisatie (o.a. financiën, personeels- vrijwilligersbeleid, veilig sportklimaat). Daarnaast zijn er wekelijkse update-uurtjes, waarin de stand van zaken als ook problemen in het adviestraject besproken kunnen worden.
Ter afronding van deze challenge presenteer je het advies voor de toekomst van de sportorganisatie en maak je een concreet en realistisch implementatieplan waar de sportorganisatie mee aan de slag kan.
De voortgang in het adviestraject en de daarbij behorende tussenproducten worden verzameld in EJoural. Op deze manier bouwt de student een portfolio op om aan het einde van de challenge te laten zien dat de leeruitkomsten zoals hierboven beschreven zijn behaald.
Literatuur: Verenigingen veranderen EAN 9789492077127
Actuele websites en artikelen in de BB course

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies