Vak: Sportethiek credits: 5

Vakcode
ASVA21SK6
Naam
Sportethiek
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.A. Panneman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sportethiek - Opdracht

Leeruitkomsten

De module draagt bij aan de Ad Sport leeruitkomst ondernemen en ontwikkelen
De Ad sport professional is een nieuwsgierige professional in de sport- en beweegcontext, die onder begeleiding methodisch te werk gaat vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en proactieve houding. Hij stelt vragen, analyseert en interpreteert onder begeleiding resultaten van onderzoek. Op basis van de opgedane kennis en inzichten ontwikkelt hij onder begeleiding passende sport- en beweegproducten.

Doelen in deze module zijn:
  • De Ad sport professional komt onder begeleiding tot een heldere vraagdiagnose van het complexe vraagstuk in de beroepspraktijk.
  • De Ad sport professional analyseert en interpreteert informatie uit relevante bronnen
  • De Ad sport professional komt stapsgewijs tot een moreel oordeel
  • De Ad Sport professional ontwikkelt op basis van aangereikte en uitgezochte informatie een visie op sport en beweegvraagstukken

 

Inhoud

Sport ligt steeds meer onder een vergrootglas. Sport wordt hierbij vaak allerlei positieve waarden toebedeeld, maar herbergt ook ethische kwesties die deze positieve waarden beïnvloeden. Opvallend is dat de ethiek er altijd bij wordt gehaald wanneer het gaat om excessen – zoals het gebruik van doping, commercialisering, match fixing, supportersgeweld, seksueel misbruik of frauderende bestuurders. Dit is niet verwonderlijk. Ethiek gaat immers om ‘Wat is juist en wat niet juist?’ en ‘Hoe dienen we wel en niet te handelen?’.
Om dergelijke vragen op een adequate wijze te behandelen (of te beantwoorden) is een systematische benadering een vereiste. Binnen de ethiek dient waardenoverdracht altijd vooraf te worden gegaan door waardenverheldering. Indien we bijvoorbeeld vinden dat sporters zich fair dienen te gedragen, dan is van belang helderheid te hebben over wat al dan niet fair is.
De student reflecteert tijdens het vak kritisch op deze ethische kwesties en relateert het vraagstuk aan de geloofwaardigheid van de sport. De student verzamelt hierbij relevante bronnen, analyseert deze bronnen en verwerkt de bronnen op een juiste manier in een individueel opgestelde essay. In dit essay komt de student stapsgewijs tot een moreel oordeel over een complex vraagstuk in de sport. De wekelijkse werkcolleges zijn bedoeld voor kennisoverdracht over sportethiek als ook de begeleiding voor het stapsgewijs formuleren van een moreel oordeel.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies