Vak: Sporttechnisch kader credits: 5

Vakcode
ASVA21STK
Naam
Sporttechnisch kader
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. van der Sleen
Werkvormen
  • Action learning
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sporttechnisch kader - Professioneel product

Leeruitkomsten

Deze module draagt bij aan de Ad Sport leeruitkomst ontwerpen en begeleiden

De Ad sport professional coördineert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen. De Ad sport professional initieert deze projecten en voert deze beweegprogramma’s samen met anderen en onder begeleiding uit en is daarbij in staat om naar gelang de situatie een uitvoerende en coördinerende rol te vervullen op tactisch en operationeel niveau
 

Inhoud

In de module sport & technisch kader staat het begeleiden en/of trainen van sportteams of groepen van sportdeelnemers centraal. In de rol van trainer/coach/(bege)leider wordt de student de basiskennis en vaardigheden aangereikt om motorische ontwikkeling/motorisch leren bij een (talent)diversiteit aan doelgroepen te realiseren. Aspecten rondom prestatiebepalende factoren (op verschillend talentniveau) worden geduid, evenals interne (persoonskenmerken) en externe (klimaat, verwachtingen, geldende sportregels) omstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden. Didactische- en trainingsprincipes worden daarbij toegepast in de praktijk. Tevens is er aandacht voor team of groepsaspecten die van invloed zijn op (sport)prestaties van individuen en de groep zelf en wat dat betekent voor een leidinggevende rol in die actieve sportcontext.

Aandacht gaat uit naar het eigen gedrag van de student in de genoemde rol en ook wordt daar gedragingen van anderen bij geanalyseerd (dat kan een sportgroep/team zijn waarbij de student actief is betrokken en/of situaties waarbij de student meer op afstand staat). Praktische verbeteringen t.b.v. een positief sportklimaat en de kwaliteit van aanbod en begeleiding in de sportpraktijk komen daarbij expliciet aan bod en maken onderdeel uit van het performance assessment.

Binnen de module wordt praktijkervaring opgedaan in de context van het onderwijs en de beroepspraktijk middels een korte stage. Voor de stage in de beroepspraktijk geldt dat de context een sportorganisatie (bijv. sportvereniging of fitnesscentrum dan wel een niet-sportorganisatie (bijv. onderwijs of kinderdagverblijf) kan zijn, maar waarbij sport & bewegen als doel of middel wordt ingezet. Afhankelijke van de persoonlijke student voorkeur t.b.v. de persoonlijke ontwikkeling wordt in overleg met docent afgestemd waar de stage plaats gaat vinden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies