Vak: Future design credits: 10

Vakcode
CMVB20FUD
Naam
Future design
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
B.A. van der Meer
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Future design - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruikomsten

A) Je toekomstvisie is duidelijk verwoord. Je onderbouwt je visie met de methoden uit Future Literacy. Je geeft blijk van een open en kritische houding en toont inzicht in de verschillende aspecten die relevant zijn voor je toekomstvisie.

B)  Je ontwikkelt en visualiseert meerdere concepten voor je toekomstvisie, waarin je experimenteert met (nieuwe) technologie(ën).

C)  Je prototypeert een ‘experience design’.  Je durft te experimenteren met (nieuwe) tools en technieken.

D)  Je evalueert meermaals tussentijdse ontwerpen (bijv. concepten, wireframes, prototypes) en het uiteindelijke prototype. Je toont inzicht in de bruikbaarheid, betrouwbaarheid en validiteit van verkregen resultaten.

H) Je toont betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken en streeft ernaar om impactvolle ontwerpoplossingen te creëren. Je hebt oog voor duurzaamheid, inclusiviteit en sociale verantwoordelijkheid van je oplossing.



 

 

Inhoud

Inhoud
Het werkveld en de toepassingen van CMD veranderen snel. Het is belangrijk om de ontwikkelingen te blijven volgen om je een voorstelling te kunnen maken hoe toekomstige CMD technologie een rol gaat spelen bij toekomstige problemen. Future Design heeft tot doel om je ‘Futures Literacy’ te vergroten. Daarnaast leer je hoe je met je vaardigheden de (nabije) toekomst kunt vormgeven en hoe je als ontwerper kunt bijdragen aan toekomstige transities. Je wordt uitgedaagd om ontwerpen te maken die een beeld geven hoe toekomstige gebruikers technologie gebruiken om problemen op te lossen. Dat doe je binnen een zelfafgebakende probleemcontext, waarvan je zelf de relevantie onderbouwt. 

Opdracht
Als duo maken jullie een ontwerp waarin wordt uitgewerkt hoe je met ‘toekomstige’ technieken problemen en uitdagingen kan oplossen. Elk duo levert je twee prototypes op, die worden gepresenteerd tijdens een event of demo.  
•  Prototype ‘Experience design’: een verbeelding van de beoogde ervaring van de gebruiker binnen een duidelijk afgebakende (toekomstige) probleemcontext.
•  Prototype ‘Proof of concept’ : een gedeelte van de experience wordt uitgewerkt als werkend prototype.
•  Tot slot lever je individueel een ontwerpverslag waarmee je je ontwerpproces onderbouwt. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT