Vak: Design Labs credits: 10

Vakcode
CMVB21LAB
Naam
Design Labs
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
C.J.A.C. Kox
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Design Labs - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten

A) Je definieert de probleemcontext door onderzoek te doen naar het probleem van de opdrachtgever, de probleemstelling, de doelgroep en de context van het probleem. Je doet deskresearch, literatuuronderzoek naar het probleemdomein en relevante CMD¬ kennis, en betrekt stakeholders. Je formuleert op grond hiervan ontwerpvoorwaarden die de "wensen" van de opdrachtgever, de doelgroep, de context en de literatuur beschrijven. Je neemt de bewijzen van dit onderzoek op in je portfolio.

B) Je genereert ideeën/concepten door het toepassen van verschillende creatieve methoden. De concepten weeg je af tegen de ontwerpvoorwaarden en maakt op grond hiervan een afgewogen keuze. Je neemt van dit proces bewijzen op in je portfolio.

C) Je past verschillende methoden en technieken toe voor het realiseren van het prototype. Je laat dat zien aan de hand van visualisaties: schetsen, LO¬FI, flow charts etc. t/m een werkend HI¬FI prototype gerealiseerd in een prototyping tool. Je neemt bewijzen hiervan op in je portfolio. Binnen Design Labs spreken we van een 'prototype' in de eerste fase en een 'minimal viable product' in de tweede fase, aan het einde van het semester.

D) Je evalueert tijdens het ontwerpproces of het product/dienst het beoogde doel kan bereiken. Je maakt hierbij gebruik van verschillende evaluatiemethoden en betrekt verschillende stakeholders. Je neemt bewijzen hiervan op in je portfolio.

E) Je verbetert je ontwerp op basis van de uitkomsten van verschillende evaluaties (“rapid” en “rigourous”) in een aanpassing (iteratie) van je product/dienst. Daarbij onderbouw je waarom je voor de gebruikte methoden hebt gekozen en waarom je inzichten betrouwbaar en valide waren.  Je neemt bewijzen hiervan op in je portfolio.

F)  Je toont aan je ervan bewust te zijn wat de waarde is van de Agile werkwijze, past deze toe en verbetert deze werkwijze gedurende het project.

G) Je ontwikkelt en verbetert het groepsproces op een iteratieve wijze door op de juiste manier agile principes en methoden toe te passen.

H) Je regisseert jouw eigen ontwikkeling: je toont aanzelfkennis (kent eigen sterktes en zwaktes, kent drijfveren) te hebben, je kunt jouw leerbehoefte formuleren, reflecteren op- en verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen en je stuurt jezelf bij ten aanzien van leren.

I) Je onderhoudt op een actieve manier het netwerk dat betrokken is bij jullie opdracht.



 

Inhoud

Inhoud
Bij Design Labs ben jij, samen met jouw teamgenoten, de eigenaar van jullie project. Jullie dragen als team de verantwoordelijkheid voor het bedenken van het concept én het realiseren van het product. Dit doen jullie aan de hand van de Design Cycle.

Je laat zien dat je de verschillende stappen van de Design Cycle op de juiste manier in weet te zetten en je bent je ervan bewust dat je het product niet voor jezelf maar voor een eindgebruiker maakt.

De gerealiseerde eindproducten zijn een hele mooie aanvulling op jouw persoonlijke portfolio en maken het makkelijker om een passende stageplaats te vinden.

In het afgelopen jaar zijn er verschillende eindproducten door de opdrachtgevers ingezet! Door het contact met de opdrachtgevers bouw jij ook nog eens aan jouw persoonlijke netwerk.

Opdracht
Tijdens de eerste helft van het semester werk je toe naar een concept. Dit concept presenteren jullie tijdens een demo dag. Stappen die je hebt genomen en keuzes die je hebt gemaakt, maak je voor jouw coach inzichtelijk in een persoonlijk ontwikkel portfolio, dit zal gevolgd worden door een individueel gesprek met jouw coach.

In de tweede helft van het semester, waarin je de stap maakt van concept naar product zal er in het begin van deze periode een zogenaamd feed forward gesprek plaatsvinden. Hierin word je gevraagd hoe je de gegeven feedback die je gekregen hebt gaat verwerken. Eveneens maak je dit inzichtelijk in jouw persoonlijk ontwikkel portfolio. Dit ontwikkel portfolio lever je in na de presentaties die plaatsvinden op de tweede demo dag.

Zowel de presentaties als de persoonlijke ontwikkelportfolio’s, waarin je de door jou gemaakte keuzes beschrijft, verantwoordt en zoveel mogelijk visueel aantoont, worden beoordeeld waarbij tijdens de presentaties eveneens zal worden gekeken naar de kwaliteit van het concept / het product.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT